1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki"

1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki"
Rogale na św Marcina mają być inne..ale ja nie miałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka prosiła o takie same rogale ..ja jednak zrobiłam inne ..ale z kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj..no i z całego przepisu nie skorzystałam...bo dałam krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? Zdjęcie - 1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 75 dkg mąki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szkl.mleka
Dowolne nadzienie
  • u mnie krem czekoladowy
Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Ułożyć na blasze i piec około 15 minut – do zarumienienia w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie - 1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów