104: Tajska zupa z kurczakiem
            Odwiedził mnie dziś mój młodszy braciszek...i powiedział: zrobię Ci tajską zupę. I zrobił. Jest pyszna. Zapraszam Was więc na rozgrzewający gościnny przepis według J. :)
 
 
 ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM 
 
 
 
 składniki na 5 porcji: 
 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 4 pomidory, 3 papryczki chilli, 3-5 cm imbiru, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 400 ml mleczka kokosowego, 2 cebulki dymki, 2,5 łyżki oleju sezamowego, Makaron ryżowy, sól i pieprz 
 
 
 Pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. W czasie, kiedy się parzą siekamy drobno dymkę i chilli. 
 W dużym garnku podgrzewamy bulion warzywny (dobrze mieć taki wywar w zamrażarce). 
 Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju sezamowego i podsmażamy na nim cebulkę i papryczki wraz z pestkami. 
 Obieramy imbir i wyciskamy w prasce do czosnku na patelnię. 
 Po krótkim podsmażeniu wrzucamy zawartość patelni do bulionu. 
 Wracamy teraz do naszych pomidorów: obieramy je ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy miąższ z pestkami. Następnie kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Dodajemy do wywaru. 
 Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju sezamowego z dodatkiem soli i pieprzu. Po usmażeniu dodajemy do zupy. 
 Dodajemy teraz naszej zupie charakteru wyciskając do niej sok z połowy limonki oraz dodając mleczko kokosowe i sos sojowy. 
 Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. 
 Na 3 minuty przed podaniem zalewamy wrzątkiem nasz makaron ryżowy w garnku lub misce. Dodajemy odrobinę soli i po upływie 3 minut odcedzamy. 
 Zupę podajemy z garścią makaronu i z posiekanym szczypiorkiem. 
 Bon Appetit!