Jakie są zasady przygotowania faworków?

Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o  :

1) dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu,

2) nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił,

3) smażeniu faworków w szerokich rondlach, żeby mogły swobodnie pływać a

4) temperaturze tłuszczu - nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać,

5) sprawdzeniu temperatury tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. 

6) wrzucaniu do gorącego tłuszczu co pewien czas kawałków surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.

Pochodzi z przepisu: Przepis na faworki (chruściki)

Przepisy, których może dotyczyć porada

Zobacz też