Szparagi z sosem cezar

Szparagi z sosem cezar

Zdjęcie - Szparagi z sosem cezar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możemy cieszyć się sezonem szparagowym. Może uda się Wam przygotować je z obłędnym sosem cezar? Do sosu koniecznie dodajcie olej Kujawski tłoczony na zimno rzepak.

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Oleje Kujawski tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone, co korzystnie wpływa na smak potrawy.

Składniki na szparagi z sosem cezar:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 kromki pieczywa pszenno- żytniego

Sos Cezar:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 łyżki oleju Kujawskiego rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka startego sera grana padano

Dodatkowo:

  • wiórki z sera Grana Padano

Zdjęcie - Szparagi z sosem cezar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić szparagi z sosem cezar?

Zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki.

Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 8 min. Po ugotowaniu włożyć na chwilę do zimnej wody, żeby nie straciły koloru. Wysuszyć i wystudzić.

Pieczywo pokroić na małą kostkę. Przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 10 min., aż grzanki staną się złociste.

W miseczce wymieszać składniki na sos: majonez, śmietanę 18%, musztardę, sos Worcestershire, olej Kujawski tłoczony na zimno rzepak, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty ser Grana Padano.

Ugotowane szparagi ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać upieczonymi grzankami i wiórkami sera Grana Padano. Mamy gotowe danie: szparagi z sosem cezar.

Zdjęcie - Szparagi z sosem cezar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: 25 min

Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów