Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Zdjęcie - Ptasie mleczko z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Szaro, zimno, mokro taka pogoda zdecydowanie wymaga od nas umilenia, a najlepszym umilaczem jest coś słodkiego. I takie "coś" w słonecznym kolorze, na przekór szaro burym chmurom właśnie chciałam Wam zaproponować. Cienka warstwa mięciutkiego biszkoptu, do tego soczyste brzoskwinie w galaretce, mleczna pianka, herbatnik i obowiązkowo polewa czekoladowa, po kawałeczku takiego cuda poprawa nastroju gwarantowana, a pod dwóch to dopiero będzie się działo.

 

 

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno. Do piany, wsypujemy partiami cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej, wlewamy ocet i miksujemy na najniższych obrotach miksera lub delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 30-35 minut w temp. 170 st. C

Galaretka brzoskwiniowa:

  • 5-6 brzoskwiń (mogą być z puszki)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z galaretką i wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.

Pianka:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Żelatynę zalewamy wodą (tak aby wody było ok 1 co ponad poziom żelatyny) odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko musi być dobrze schłodzone, więc albo przechowujemy je w lodówce albo wstawiamy przed ubijaniem na ok 30 minut do zamrażalnika. Zimne mleko przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy razem z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera aż powstanie dość gęsta piana, następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aż się połączą z pianą. Gotową pianę wykładamy na galaretkę z brzoskwiniami

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • herbatniki ok 20 sztuk

Na piance układamy herbatniki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Zdjęcie - Ptasie mleczko z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów