Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Sezon na młodą, zieloną kapustę właśnie się rozkręca. W sezonie często robię surówkę z młodej kapusty, ale czasem sięgam po prosty przepis na kapustę duszoną z pieczarkami lub z marchewką. Wystarczy kilka prostych składników, szczypta ziół na dobre trawienie i pyszny dodatek do obiadu gotowy 🙂

Zdjęcie - Młoda kapusta duszona z pieczarkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na młodą kapustę duszoną z pieczarkami:

3 porcje

  • 1/2 główki małej, młodej kapusty
  • 7 sztuk pieczarek
  • kilka plasterków swojskiego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • garść świeżo posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić młodą kapustę duszoną z pieczarkami?

Kapustę drobno poszatkuj za pomocą małej szatkownicy, lub pokrój na wąskie paseczki. Boczek pokrój na małą kosteczkę. Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Cebulę pokrój w kostkę.

Na dnie większej patelni, rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, po chwili dorzuć boczek. Całość chwilę smaż, aż boczek i cebula się przyrumienią. Dodaj pieczarki, sól i pieprz do smaku, pomieszaj i nadal smaż, aż pieczarki odparują wodę.

Teraz dodaj szatkowaną kapustę, 1/2 szklanki gorącej wody, liście laurowe i majeranek, pomieszaj. Przykryj patelnię i wszystko gotuj około 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj koperek i dopraw w razie potrzeby do smaku.

Kapusta duszona z pieczarkami, dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Młoda kapusta duszona z pieczarkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów