Upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz, zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam!
Thot man pla to tajskie kotleciki rybne.
Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników.
Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.
Kupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć ;-) Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami.
Bób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to 'bobytka'). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera.
Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser.
Dziś polecam Wam oryginalne, zaskakujące połączeniem orzechów z chrzanem roladki schabowe, które z powodzeniem można zaserwować na świątecznym stole. Myślę, że zadowolą nawet najbardziej grymaśne osoby.