To cannelloni jest delikatne, sycące, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu a do tego nie wymaga brudzenia prawie żadnej ilości naczyń. Polecam zagonionym.
Aromatyczne pieczarki które rozpływają się w ustach, to doskonały dodatek do grilla i nie tylko... nadzienie z cukinii, sera z niebieską pleśnią i szynki polecam...
Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu. Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową - zapach i smak - niesamowite.
Taką fasolkę pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła z niej w zimie surówki, dodając cebulę, sól, pieprz i trochę oleju... czasami chyba trochę kiszonego ogórka... Możecie sobie wymyślić własne wariacje fasolkowej, zimowej surówki, mając za podkład tak przygotowaną fasolkę ;)
Lasagne z gęstym sosem pomidorowo - mięsnym z warzywami i na boczku. Krótko mówiąc, z sosem bolognese. Warstwy mięsa i makaronu przedzielone zostały białym sosem śmietanowo -serowym. Pyszne
Dzisiaj mam dla Was szybką i bardzo smaczną propozycję. Pijacie czasem cappuccino? A w domu, takie z paczki? Ja tak. Choć niezbyt często. Przeszkadza mi ten lekko chemiczny posmak - niby nic, a jednak. Swoją drogą, to chyba przez to, że nauczyłam się jeść domowo, i mi teraz te wszystkie polepszacze przeszkadzają (kiedyś nie zwracałam na nie uwagi zupełnie). Poza tym nie przepadam za zbyt słodkimi słodkościami (choć za kawałek dobrej bezy dałabym się pokroić...), więc kiedy znalazłam na Kuchennych fascynacjach domowe cappuccino, nie mogłam się oprzeć samodzielnemu przygotowaniu mieszanki.
W tym roku na działce zebraliśmy około 17 kg fasolki szparagowej. Wiem, bo ważyłam każdą reklamówkę ;) Co robić z taką ilością? Część oczywiście jedliśmy na bieżąco. Jakieś 8 kg zostało zamrożone na zimę, aby w czasie, gdy świeżych warzyw brak, móc sobie zajadać fasolkę z bułką tartą. A część? To jeden z pomysłów... Przepis mojej mamy.
Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu - barbecue