Kupne łazanki to nie dla mnie. Tylko domowe, własnej roboty jestem w stanie przełknąć.
Ostatnio natknęłam się na przepis na łazanki z 1909r. I o dziwo, moje łazanki, które robiłam wcześniej są praktycznie identyczne.
Do chłodnego purée dyniowego dodajemy mąkę, żółtko, sól, gałkę muszkatołową i zagniatamy dłońmi. Z masy formujemy wałek, po czym kroimy nożem na 2 cm kawałki. Kluski delikatne zgniatamy widelcem, tworząc prążki na ich powierzchni...
Kluski na parze, pampuchy czy buchty? Jak się u Was na nie mówi? W każdym razie na zdjęciach widzicie moją ulubioną potrawę z dzieciństwa. Najlepiej smakują oczywiście z musem ze świeżych owoców, ja uwielbiam z truskawek lub jagód.
Kluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg
Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom.
Dziś kasza stała się podstawą kopytek. Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się kolejnych.
Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze.
Zastanawiamy sie czasem,co tu zrobic,zeby nasze dzieci jadly,żeby jedzenie które podajemy bylo nie tylko smaczne ale i kolorowe- inaczej wesołe, mamy na to sposób,możemy nasze posiłki naturalnie barwić ,a to wcale trudne nie jest.
Żółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem
Zostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy.
Pierogi czy też kluski leniwe to klasyk kuchni polskiej. Nazwa wzięła się prawdopodobnie stąd, że jest to łatwiejsza wersja pierogów, składniki są takie same jak na pierogi z serem, ale całość z lenistwa zagniatamy razem :). Rzeczywiście są ekspresowe w przygotowaniu i sprawdzą się na szybki obiad.