W roli głównej zupa chrzanowa! Z jednej strony to świetna zupa, rzadko goszcząca na stołach, z drugiej strony jest pyszną alternatywą dla świątecznego żurku. Spróbujcie podać ją domownikom, a na pewno docenią wielkanocną odmianę.
Na zewnątrz wiosna powoli dochodzi do głosu, warto więc i na świątecznym stole zadbać o jakiś zielony akcent. Taką funkcję z powodzeniem spełni zupa z mrożonego, zielonego groszku. Banalnie prosta w przygotowaniu, ale wcale nie banalna w smaku
Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.
Właściwie to moje skojarzenia z żurkiem nie łącza się z Wielkanocą, biegną raczej do starej, rogowej kamienicy z czerwonej cegły, gdzie na drugim piętrze co sobotę babcia przyrządzania żur na obiad. Ta tradycyjna na Śląsku zupa pachniała chyba z każdego okna kuchennego, podawana zazwyczaj z pajdą chrupiącego chleba.
Na dobry początek tygodnia będzie zupka. Jak na maj przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi.
Polecam moją ulubioną wiosenną zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto.
Zupa z zielonych szparagów – czyli zupa krem, z końcówek szparagów, które zostają po przygotowywaniu szparagów do innych potraw. Uwierzcie mi ta zupa jest pyszna, lekkostrawna.
Wiosna w pełni, piękna pogoda za oknem, warto więc przygotować na obiad coś świeżego i sezonowego:) A w sezonie mamy teraz szparagi, których pełno już wszędzie i to w miarę atrakcyjnych cenach. Niestety nie wszyscy je lubią (np. moja połówka) dla tego przemyciłam je w śmietankowej zupie wiosennej w stylu francuskim, wraz z moim ukochanym szpinakiem. Łatwa i przepyszna – polecam!
Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)
Jak zauważyła moja znajoma, na blogu brakuje przepisu na tradycyjne naleśniki, zrobiłam więc naleśniki z przepisu Magdy Gessler. Każdy lubi naleśniki, czy to zwinięte w rulonik, czy złożone w rożek, smakują z każdym nadzieniem.