Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-)
Mówią, że nie ma czegoś takiego niż za dużo czekolady. Tak więc tort czekoladowy z kremem czekoladowym to coś, czego każdemu w życiu od czasu do czego trzeba!
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, wodę oraz 60 ml oleju Kujawski. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i tniemy na dowolnej wielkości krakersy...
Na upieczony spód piernikowy wykładamy połowę masy makowej. Na maku układamy jasne ciastka – mogą być połamane (kilka ciastek odkładamy do dekoracji) i przykrywamy drugą porcją maku...
Dzisiaj proponuję Wam rybę ułożoną na jarmużu i zapieczoną pod warstwą kremowego beszamelu. Trochę inny i bardziej przystępny sposób przemycenia sezonowego "zielska". Większość na hasło jarmuż dostaje dziwnych drgawek. Zupełnie nie wiem dlaczego. Zacznijmy go oswajać, bo wart jest tego:-)
Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Dodajemy starty imbir, miód, olej, sok wyciśnięty z cytryny, sól oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.
Osuszoną szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. (Można odstawić na noc do lodówki)...
Śledzie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny.
Cebulę kroimy w cienkie talarki. Zalewamy wrzątkiem, a po chwili przelewamy zimną wodą. Osuszamy.
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie półplasterki...
Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta
Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami
Gdy w babci Uli imieniny, życie daje Ci więcej niż Zbyszko 3 cytryny – zrób z nich lemoniadę. Ale żenadą byłoby częstować babcię lemoniadą. Niedaleko pada jabłko od jabłoni, dlatego wcieliłam się dziś w rolę babci Antosi, w starą ciotkę i upiekłam cytrynową szarlotkę
Fantastyczne, mięciutkie drożdżówki z dużą ilością nadzienia z jabłek, kruszonką i kwaskowym, cytrynowym lukrem. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, jest dość rzadkie, ale po wyrośnięciu gęstnieje. Po oprószeniu mąką bez problemu uformujecie piękne drożdżówki! Jest przy nich trochę pracy, ale efekt jest tego wart.
Dacquoise (dakłas) to francuski deser, który zupełnie nie przypomina tortów z bezy francuskiej (jak np. Pavlovy). Spody są niższe i nieco „ciągnące”. W smaku i pod względem konsystencji bliżej im raczej do skorupki makaroników. Oryginalny przepis z paryskiego Le Cordon Bleu to chrupkie migdałowe spody (takie jak u mnie) i bardzo słodki krem maślany na bazie żółtek i masła. Ja zdecydowałam się na nieco lżejszą wersję z kawowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone.
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto