Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Na upieczony spód piernikowy wykładamy połowę masy makowej. Na maku układamy jasne ciastka – mogą być połamane (kilka ciastek odkładamy do dekoracji) i przykrywamy drugą porcją maku...
Oczyszczoną rybę mielimy w bułką, cebulą i orzechami.
Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i gałką. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ok. 40 g żurawiny i ponownie mieszamy. Formujemy pulpety.
Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bardzo powoli bulionu wkładamy pulpety i parzymy je przez 10-15 minut. Następnie studzimy.
Wystudzone pulpety skrapiamy olejem Kujawski z lnianki...
Buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Ser schładzamy lub lekko zmrażamy i kroimy w kostkę.
Z gałązek rozmarynu obrywamy listki, pozostawiając je tylko na samych czubkach.
Na gałązki nabijamy buraczki i ser. Ustawiamy na półmisku...
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószamy płatkami chili. Skrapiamy olejem Kujawskim 3 ziarna i odstawiamy do zamarynowania na 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni 1 minutę. Studzimy...
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Żółtko lekko mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Ubijając rózgą, dolewamy wąską strużką olej Kujawski do uzyskania lekkiej konsystencji majonezu...
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.Ugotowane i wystudzone brokuły drobno siekamy. Dodajemy twaróg, olej i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Na koniec dodajemy ziarna słonecznika.
Spody babeczek wypełniamy przygotowaną pastą...
Do wąskiego i wysokiego naczynia wkładamy żółtko. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, olej oraz szczyptę soli. Końcówkę ręcznego blendera umieszczamy na dnie naczynia i zaczynamy miksować. Gdy masa zaczyna emulgować, powoli podnosimy blender w górę, miksując dalej. Miksujemy do uzyskania majonezu...
Konopie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, cebulę przekrojoną na pół, liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie usuwamy cebulę oraz przyprawy i miksujemy zupę.
Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem...
W szerokim naczyniu mieszamy sos sojowy, 60 ml oleju Kujawski, syrop klonowy, skórkę otartą i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i sok z cytryny. W marynacie zanurzamy kawałki łososia i odstawiamy na 10 minut.Na pozostałym oleju smażymy szpinak. Gdy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak posypujemy migdałami i mieszamy...
Śledzie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny.
Cebulę kroimy w cienkie talarki. Zalewamy wrzątkiem, a po chwili przelewamy zimną wodą. Osuszamy.
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie półplasterki...
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto