Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-)
Te urocze markizy pochodzą z Austrii, ale są równie popularne w Niemczech (szczególnie w Bawarii) oraz w Szwajcarii. Ciasteczka z Linzu można kupić w każdym większym sklepie, ale największą frajdę sprawia przygotowywanie ich w domu, co uwielbiają wszystkie dzieci. Te duże również. 😉 Co w Linzer Augen wyjątkowego? Głównie fakt, że ciastko składa się z dwóch połówek przełożonych konfiturą lub marmoladą.
Mówią, że nie ma czegoś takiego niż za dużo czekolady. Tak więc tort czekoladowy z kremem czekoladowym to coś, czego każdemu w życiu od czasu do czego trzeba!
Najlepszy na świecie kompot robiła moja babcia. A potem poznałam moją teściową. I wiecie co? Obie wersje są identyko. Uśmiechnęłam się ostatnio do mamy mojego męża i tak oto jest, przepis na najlepszy na świecie kompot z suszu
Czekoladową ciemną masę tworzy brownie podkręcone przyprawą korzenną, jasna masa to nie do końca sernik, bowiem jego bazą jest mascarpone. Wierzch dekorujemy ulubionymi pierniczkami. Ja wybrałam czekoladowe serca z truskawkowym nadzieniem, ale świetnie będą tu również wyglądały piernikowe ludziki.
Pszenicę gotujemy do miękkości. Następnie przelewamy zimną wodą i osączamy.
Na połowie oleju przesmażamy mak i bakalie razem z miodem. Studzimy.
Pomarańczę dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki...
Jajka ubijamy z cukrem.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie olej. Krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Dwa białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy...
Twaróg mieszamy z 1 jajkiem, skrobią i 50 g cukru za pomocą rózgi kuchennej. Po wymieszaniu odstawiamy.
Olej mieszamy z 2 jajkami i 150 g cukru.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy łopatką...
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, wodę oraz 60 ml oleju Kujawski. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i tniemy na dowolnej wielkości krakersy...
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto