Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce

Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce

Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z pęczakiem i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 400 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 200 g kaszy pęczak
  • 150 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 100 g pora
  • 80 ml śmietany 18%
  • 70 g selera
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 jajka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Warzywa oczyść, pokrój dowolnie i zalej 1,5 l zimnej wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przed 1 godz., a następnie odcedź bulion.

 

W drugim garnku rozgrzej olej Kujawski i podsmaż na nim kaszę. Gdy zacznie intensywnie pachnieć i pęcznieć, zalej 600 ml gorącej wody. Lekko posól i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia się całej wody. Zdejmij z ognia i pozostaw na 15 min. pod przykryciem.

 

Do bulionu wlej zakwas na żurek, mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

 

W szerokim, niskim rondlu zagotuj wodę. Dodaj 2 łyżki octu. Jajka wbijaj kolejno na małą miseczkę. Wlewaj jajka bezpośrednio na gotującą się wodę zanurzając w niej lekko miseczkę. Jajka gotuj przez 2-3 min., do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.

 

Do talerzy nałóż po porcji kaszy, zalej żurkiem i ułóż po jednym jajku. Do każdej porcji wlej po kilka kropli oleju Kujawskiego z pestek dyni tłoczonego na zimno.

 

Moja propozycja to wegetariański żurek z kaszą i jajkiem w koszulce, z którego wylewa się płynne żółtko. Dodatek oleju z pestek dyni sprawia, że zupa nabiera zupełnie nowego smaku.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów