Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar…

Zdjęcie - Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Letnie zupy pełne młodych warzyw. Kocham! Kilka składników, niecała godzina pracy w kuchni i rozkoszny smak ląduje na talerzu. A jaki zapach podczas gotowania! Cudowny aromat młodych warzyw. Taką lekką zupę najczęściej gotuję na warzywnym bulionie albo na cielęcinie. Kto gotuje zupy na cielęcinie, ręka w górę! Bo mam wrażenie, że cielęcina to zapomniane już mięso. I została wyparta przez wszechobecny drób lub wieprzowinę. A cielęcina jest zdrowa, delikatna i pyszna. Jeszcze pamiętam czasy, kiedy po naszym osiedlu raz w miesiącu krążył ‚Dziadek’ i roznosił po zaufanych domach świeżą cielęcinę. Jedliśmy ją w zupie, jako pieczeń, delikatne pulpeciki lub sznycle… Dlatego smak cielęciny zapadł na trwale w moje kubki smakowe.  Zapraszam na letnią zupę!

Zdjęcie - Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z młodą kapustą i cielęciną

1 mała główka młodej kapusty
3 młode marchewki
1 młody por
1 młody seler
1 ząbek czosnku
3 młode pietruszki z natką
1/2 pęczka młodego kopru
1 łyżka lubczyku
300 g giczy cielęcej bez kości
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz do smaku

Kapustę myjemy, wycinamy głąb i kroimy. Tak samo marchewki, pietruszki, seler i por. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mięso – obsmażamy je na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Dodajemy sól i pieprz, wlewamy 1 litr wody i gotujemy 20 minut. W tym czasie na patelnię wkładamy pokrojone warzywa – marchewki, pietruszki, czosnek, seler i por – podsmażamy i dodajemy do garnka. Następnie podsmażamy kapustę i przekładamy ją do garnka. Gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie siekamy zioła: lubczyk, koper, natkę pietruszki. Próbujemy zupę i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i podajemy.

Przepisy z tych kategorii

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Burgery wołowe
1

Burgery wołowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa gulaszowa
1

Zupa gulaszowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi

Pizza bianca z botwinką, kozim…

food² food²
Food Square

Botwinowe gnudi

Botwinowe gnudi

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem
2

Roladki z kurczaka ze szparaga…

Beti Beti
kruche babeczki

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
1

Surówka z młodej kapusty z kop…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rolada z udźca indyka i białe szparagi w sosie holenderskim. Lubię maj!

Rolada z udźca indyka i białe…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami