Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką

Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • 400 g mieszanki owoców morza (z małżami, krewetkami i kalmarami)
  • 400 g białej ryby (np. dorsza)
  • 300 g papryki
  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 szczypta szafranu
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki nasion anyżu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Paprykę pieczemy w temp. 200ºC przez 20 minut. Następnie przykrywamy szczelnie folią aluminiową, a po 15 minutach obieramy ze skórki.


Pomidorki koktajlowe pieczemy skropione Kujawskim przez 10 minut w temp. 200ºC.


Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy posiekane czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pomidory bez skórki oraz upieczoną paprykę. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.


Dodajemy szafran, anyż, ostrą paprykę i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.


Dodajemy tymianek, owoce morza i gotujemy pod przykryciem 1 minutę.


Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i gotujemy jeszcze 2 minuty.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Podajemy z upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i pieczywem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Przepisy z tych kategorii

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa serowo-cebulowa
1

Zupa serowo-cebulowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Warzywna zupa krem

Warzywna zupa krem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Krem z czosnku
3

Krem z czosnku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomidorowa z tortellini
1

Pomidorowa z tortellini

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kremowa zupa z pieczonej brukselki i porów z  migdałami i chili. Dla Niej!

Kremowa zupa z pieczonej bruks…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

Zimowa pomidorowa z kminkiem i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika
1

Krem z pieczonej papryki z zia…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim