Zupa ogórkowa

Zdjęcie - Zupa ogórkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 6 Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...

Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 hr 30 min
Czas przygotowania 1 hr 40 min
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 hr 30 min
Czas przygotowania 1 hr 40 min

 

Wywar

  1. 500 g żeberek wieprzowych
  2. 3 litry wody
  3. 2 marchewki
  4. 1 mała cebula
  5. 1 korzeń pietruszki
  6. 1/3 pora
  7. 1/4 selera
  8. 1 liść laurowy
  9. 2 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki

  1. 500 g ogórków kiszonych *
  2. 6 -7 średnich ziemniaków
  3. 60 ml śmietanki słodkiej
  4. koperek świeży
  5. pieprz czarny
  6. sól

Wywar

  1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut. Zmniejszamy temperaturę palnika i zdejmujemy szumowiny zebrane na powierzchni. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulę i obrane warzywa w całości. Gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i przyprawy.

Zupa

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą tylko tyle, aby ogórki były przykryte i gotujemy przez 20 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki, marchew z wywaru, pokrojoną w półplasterki i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrane mięso z żeberek i śmietanę. Kwaśność zupy regulujemy sokiem z ogórków według własnych upodobań. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek.
  2. Ogórkowa zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak.

Notes

  1. - zupę można podać ze świeżym pieczywem

Przepisy z tych kategorii

Wuzetka
6

Wuzetka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zebra
2

Zebra

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Karminadle śląskie

Karminadle śląskie

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Murzynek
2

Murzynek

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową
1

Surówka z rzodkiewkami, ogórka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki małosolne z solą himalajską

Ogórki małosolne z solą himala…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grecki sos tzatziki
2

Grecki sos tzatziki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Indyjska mizeria, czyli raita ogórkowo-miętowa
1

Indyjska mizeria, czyli raita…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z ogórka kiszonego obiadowa
2

Sałatka z ogórka kiszonego obi…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu