Zupa ogórkowa

Zdjęcie - Zupa ogórkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 6 Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...

Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 hr 30 min
Czas przygotowania 1 hr 40 min
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 hr 30 min
Czas przygotowania 1 hr 40 min

 

Wywar

  1. 500 g żeberek wieprzowych
  2. 3 litry wody
  3. 2 marchewki
  4. 1 mała cebula
  5. 1 korzeń pietruszki
  6. 1/3 pora
  7. 1/4 selera
  8. 1 liść laurowy
  9. 2 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki

  1. 500 g ogórków kiszonych *
  2. 6 -7 średnich ziemniaków
  3. 60 ml śmietanki słodkiej
  4. koperek świeży
  5. pieprz czarny
  6. sól

Wywar

  1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut. Zmniejszamy temperaturę palnika i zdejmujemy szumowiny zebrane na powierzchni. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulę i obrane warzywa w całości. Gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i przyprawy.

Zupa

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą tylko tyle, aby ogórki były przykryte i gotujemy przez 20 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki, marchew z wywaru, pokrojoną w półplasterki i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrane mięso z żeberek i śmietanę. Kwaśność zupy regulujemy sokiem z ogórków według własnych upodobań. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek.
  2. Ogórkowa zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak.

Notes

  1. - zupę można podać ze świeżym pieczywem

Przepisy z tych kategorii

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Zupa czosnkowa z kurkumą
2

Zupa czosnkowa z kurkumą

Beti Beti
kruche babeczki

Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
1

Krem chrzanowy z ziemniakami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i kolendrą
2

Zupa pomidorowa z mlekiem koko…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Jambalaya z kiełbasą i krewetkami
1

Jambalaya z kiełbasą i krewetk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa z dyni i soczewicy
1

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym i smażonymi kopytkami

Zupa z czerwonej soczewicy z m…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
2

Zupa dyniowa z mleczkiem kokos…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni