Zupa ogórkowa

Zdjęcie - Zupa ogórkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 6 Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...

Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 hr 30 min
Czas przygotowania 1 hr 40 min
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1 hr 30 min
Czas przygotowania 1 hr 40 min

 

Wywar

  1. 500 g żeberek wieprzowych
  2. 3 litry wody
  3. 2 marchewki
  4. 1 mała cebula
  5. 1 korzeń pietruszki
  6. 1/3 pora
  7. 1/4 selera
  8. 1 liść laurowy
  9. 2 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki

  1. 500 g ogórków kiszonych *
  2. 6 -7 średnich ziemniaków
  3. 60 ml śmietanki słodkiej
  4. koperek świeży
  5. pieprz czarny
  6. sól

Wywar

  1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut. Zmniejszamy temperaturę palnika i zdejmujemy szumowiny zebrane na powierzchni. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulę i obrane warzywa w całości. Gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i przyprawy.

Zupa

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą tylko tyle, aby ogórki były przykryte i gotujemy przez 20 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki, marchew z wywaru, pokrojoną w półplasterki i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrane mięso z żeberek i śmietanę. Kwaśność zupy regulujemy sokiem z ogórków według własnych upodobań. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek.
  2. Ogórkowa zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak.

Notes

  1. - zupę można podać ze świeżym pieczywem

Przepisy z tych kategorii

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Zupa pieczarkowa z serem pleśn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Zabielana zupa rybna z pulpeci…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Krem z kalafiora z pieczarkami

Krem z kalafiora z pieczarkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową

Zupa z selera i jabłek - polsk…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Surówka z sałaty lodowej i marchewki
3

Surówka z sałaty lodowej i mar…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ogórki kanapkowe do słoików

Ogórki kanapkowe do słoików

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ogórki w zalewie gyros
1

Ogórki w zalewie gyros

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą
1

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust