Szybka zupa pomidorowa

Szybka zupa pomidorowa

Zdjęcie - Szybka zupa pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzybka zupa pomidorowa.

Delikatna i kremowa szybka zupa pomidorowa na rosole.

Ta domowa, szybka zupa pomidorowa jest łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Może być także przygotowana w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy rosołu z warzyw. Przepis na pomidorową opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych, świeżych pomidorów latem, albo pomidorów z puszki w zimie.

Prosty przepis na klasyczną pomidorówkę, którą zrobisz dosłownie w mgnieniu oka.

Domowa, szybka do zrobienia zupa pomidorowa jest doskonała na każdy dzień tygodnia. Zrobiona od podstaw w mniej niż 30 minut. Zdrowa, niskokaloryczna, wypełniona niesamowitymi smakami pomidorówka, którą można zrobić na wiele różnych sposobów. Oto kilka z moich ulubionych:

Błyskawiczna zupa pomidorowa - składniki i przyprawy:
  • 500g dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1,2 litra rosołu
  • 2 łyżki masła
  • zioła: bazylia, tymianek, oregano, koperek
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę pomidorową - szybki przepis:
Krok 1.
  • W garnku na zupę roztopić masło. Pomidory umyć, pokroić na części, włożyć do garnka. Cebulę obrać i posiekać, a następnie dodać do pomidorów i chwilę przesmażyć na maśle.
  • Do garnka z pomidorami wlać około 1/2 szklankę wody, dodać przyprawy - wszystko razem zagotować i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Zupę przetrzeć przez sito, wlać bulion i jeszcze raz zagotować.
  • Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do pomidorowej.
  • Zupę pomidorową doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli jest zbyt kwaśna, dodać odrobinę cukru.
Gotową zupę pomidorową można zabielić śmietaną 30%. Znakomitym dodatkiem do pomidorowej są kluski kładzione, makaron albo ryż.

Kategorie przepisów