Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów
Zdjęcie - Zupa krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 60 ml oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 500 g brokułów
  • 250 g ziemniaków
  • 50 g cebuli
  • 50 g selera naciowego
  • 125 ml śmietanki roślinnej lub zwykłej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 40 g ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • 10 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Zdjęcie - Zupa krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia zeszklij pokrojone w kostkę warzywa. Gdy lekko zmiękną, zalej je bulionem. Gotuj przez 15 minut, do miękkości.

Zdjęcie - Zupa krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na złoty kolor.

Zdjęcie - Zupa krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej do talerzy, polej olejem Kujawskim BIO rzepakowym tłoczonym na zimno i posyp prażonym słonecznikiem.

Zdjęcie - Zupa krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: 20 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Zupa krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów