Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa

Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa

Czas na zupę z ostatnich, dojrzałych na słońcu pomidorów. To zupa – krem o świeżym pomidorowym smaku, z wyraźnym akcentem pieczonej papryki. Zupa łatwa do zrobienia, nie ma tutaj mięsnego wywaru i zbyt wielu zbędnych składników. Zupę pomidorowo – paprykową, podaj z czosnkowymi grzankami lub z drobnym makaronem ?

Zdjęcie - Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki z zupę pomidorowo – paprykową
  • 2 czerwone papryki
  • 5 – 6 pomidorów lima
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ( opcjonalnie )
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • domowa kostka rosołowa

Paprykę nabij na widelec i obracając, opiecz nad ogniem, aż skórka zrobi się czarna. Nożem zdrap opieczoną skórkę i pokrój na mniejsze kawałki*

Pomidory natnij ostrym nożem, zalej wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój na kawałki.

Na dnie garnka, rozgrzej masło klarowne, dodaj cebulę, czosnek i paprykę ( również ostrą, jeżeli używasz ) Kiedy cebula odparuje wodę, dodaj pomidory i majeranek.

Całość duś pod przykryciem, około 10 minut. Dolej 3 szklanki wody i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania, dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub z drobnym makaronem.

Smacznego ?

*Jeżeli nie masz kuchenki gazowej, możesz opiec papryki z opiekaczu lub w piekarniku. Można również użyć papryki nie opiekanej ?

Zdjęcie - Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów