Zupa grzybowa na maślance

Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 50 dkg świeżych grzybów (lub 15 dkg suszonych)
  • 1 litr maślanki
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Grzyby myjemy, kroimy i wrzucamy na osolony wrzątek (ok.1,5 l wody). Jeżeli używamy suszonych grzybów, należy je wcześniej namoczyć. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż grzyby będą miękkie.


W tym czasie przygotowujemy maślankę: do mniejszego naczynia wlewamy maślankę i podgrzewamy na małym ogniu aż się zetnie i powstanie ser oraz serwatka. Przelewamy serwatkę przez gęste sito, tak aby nie było grudek sera.


Kiedy grzyby są już miękkie, a wywar z nich trochę się wygotował, wlewamy serwatkę – w ten sposób uzupełni się ilość zupy, a jej smak wzbogaci. Całość zagotowujemy.


Śmietanę mieszamy z mąką, a następnie zawiesinę łączymy z zupą, hartując ją wcześniej przez wlanie do niej paru łyżek gorącej zupy. Mieszamy. Następnie wlewamy do całości i szybkimi ruchami znów mieszamy, aby nie powstały grudki.


Zupę zagotowujemy razem ze śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.


Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem.

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Leśny przysmak

Leśny przysmak

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki w cieście naleśnikowym
1

Boczniaki w cieście naleśnikow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki a'la flaczki

Boczniaki a'la flaczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne