zupa cebulowa

zupa cebulowa
Idealna na pogodę, którą mamy za oknem. Rozgrzewa, pięknie pachnie i jest sycąca. Uwielbiam ją. Można ją według upodobań modyfikować. Mam jeszcze kilka opcji w zanadrzu :)

Zupa cebulowa
  • 1kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 150-200ml białego wina
  • sól, pieprz
  • masło
  • groszek ptysiowy
  • żółty ser
Zdjęcie - zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać i wszystko udusić na maśle. Im dłużej dusimy i rumienimy masło z cebulka tym zupa ma bardziej intensywny kolor. Kiedy cebula jest już miękka dolewamy wino i podgrzewamy aż się zredukuje. Dolewamy bulion i podgrzewamy aż wszystko się przegryzie, doprawiamy do smaku. Ja podałam tak że na dno naczynka wsypałam trochę groszku i tartego sera, zalałam zupą i na wierzchu powtórzyłam ten zestaw.

Kategorie przepisów