Zielone koktajle z pokrzywą. Superfoods z łąki!

Zdjęcie - Zielone koktajle z pokrzywą.  Superfoods z łąki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyprawiamy się na pokrzywę! – stanęła w moich drzwiach uzbrojona w nożyczki, papierowe torby i strój fitness.
Majowa pokrzywa najlepsza, tylko pogoda słaba, ale pokrzywy rosną. Jedziemy!
Pokrzywę wykorzystuję pod różnymi postaciami od maja do jesieni. Najlepsza jest ta młoda, a więc majowa i czerwcowa. Potem zakwita i trzeba ten czas przeczekać. Jestem przekonana, że dobrze nam razem i traktuję ją jak superfoods!

Jak i gdzie zbieramy pokrzywę?
– najlepsze są młode liście z wierzchołka rośliny
– pokrzywa parzy, więc wrażliwi powinni zrywać ją w rękawiczkach
– należy zbierać pokrzywę z dala od dróg i miasta, w czystym środowisku

Co zawiera i jakie właściwości ma pokrzywa?
– makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód
– witaminy: A, K, B2, C
– związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne – m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy
– w naturalny sposób podnosi poziom żelaza we krwi – pomocna przy anemii
– zapobiega wypadaniu włosów, poprawia stan skóry
–  łagodzi stany zapalne
– obniża ciśnienie krwi
– przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie
– ułatwia prawidłowe funkcjonowanie wątroby, usprawnia proces usuwania zanieczyszczeń z organizmu – naturalny detox

Jak wykorzystywać pokrzywę w kuchni?
– do ciast
– do pierogów
– do sałatek
– w postaci suszu jak herbatę
– do koktajlu…

Pokrzywę należy łączyć ze składnikami o wysokiej zawartości witaminy C, ponieważ witamina C zwiększa  wchłanianie żelaza. Dlatego łączmy pokrzywę z natką pietruszki, cytryną, jagodami, malinami, kiwi, grejpfrutem…

Zdjęcie - Zielone koktajle z pokrzywą.  Superfoods z łąki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trzy koktajle z pokrzywą

I dwie garście młodych liści pokrzywy
1 mały banan
1 kiwi
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka wody źródlanej

Liście sparzamy wrzątkiem i wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy obrane i pokrojone pozostałe składniki i wodę. Miksujemy.

II dwie garście młodych liści pokrzywy
1 jabłko
1 cm korzenia imbiru
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka soku z grejpfruta
1 szklanka wody źródlanej

III
dwie garście młodych liści pokrzywy
200 g świeżego ananasa
1 filiżanka natki pietruszki
1 szklanka wody źródlanej

Przepisy z tych kategorii

Zielone smoothie konopne – wegański koktajl bananowy
2

Zielone smoothie konopne – weg…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią

Koktajl z kaszą jaglaną, march…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zielony sok (jarmuż + gruszka + pietruszka)
1

Zielony sok (jarmuż + gruszka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zimowy koktajl z pasternakiem

Zimowy koktajl z pasternakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Koktajl truskawkowy z migdałami

Koktajl truskawkowy z migdałam…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem

Koktajl z płatkami owsianymi,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szakszuka z papryką i kolendrą
1

Szakszuka z papryką i kolendrą

food² food²
Food Square

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i b…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem

Polędwiczki wieprzowe ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Zielony talerz z chrupiącymi krewetkami. Zjeść wiosnę!

Zielony talerz z chrupiącymi k…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami