Zielona babka ucierana

Czas czytania: 2 min Zielona babka ucierana

Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje!

Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut, wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie on zrobi prace za Was. Warto się przyłożyć do tego, a dobrze ubita masa powinna niemalże potroić swoja objętość, będzie bardzo puszysta, jasna i gęsta.

Jest to przepis, w którym smak możecie zmienić i dostosować do swoich upodobań. Babkę możecie upiec z dodatkiem proszku herbacianego lub bez niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa. Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe” ale i bardzo wilgotne. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała.

Jeśli chodzi o polewę, to można przygotować zamiast czekoladowej na przykład polewę lukrową lub posypać ją cukrem pudrem. Super smakują również prażone siekane orzechy, którymi możemy posypać wierch babki oczywiście po wcześniejszym polaniu polewą.

Zdjęcie - Zielona babka ucierana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielona babka ucierana Babka z dodatkiem zielonej herbaty Matcha
Course Desery
Cuisine International
Keyword matcha
Prep Time 20 minutes Cook Time 45 minutes
Servings 10

Author Anna

Ingredients
Składniki na ciasto

  • 200 g masła
  • 1 średnia cytryna
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 170 g cukru pudru lub drobnego

Dodatkowo

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 50 ml śmietany 30 lub 36%

InstructionsPrzygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
  • Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
  • Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
  • Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
  • Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Zdjęcie - Zielona babka ucierana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Artykuł Zielona babka ucierana pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Babka budyniowa z suszoną aronią
1

Babka budyniowa z suszoną aron…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto czekoladowe z powidłami
2

Ciasto czekoladowe z powidłami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka z twarogiem
1

Babka z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kolorowa babka + film

Kolorowa babka + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni