Zaproszenie do majowej Piekarni

Zdjęcie - Zaproszenie do majowej Piekarni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kochani,
w majowej Piekarni proponuję upiec bardzo ciekawy chleb Fendu. Chleb ten wywodzi się z Francji, a fendu znaczy ‚rozdzielony, przełamany’. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Do formowania fendu będziemy potrzebowali wałka drewnianego. Mam nadzieję, że chleb ten wzbudzi Waszą ciekawość i chętnie upieczecie go ze mną.
Kiedy pieczemy?
W weekend 10,11,12 maja
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 13 maja o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb Fendu
przepis i sposób formowania na stronie – klik!

składniki na dwa małe bochenki lub jeden duży
ciasto powinno mieć temperaturę ok. 26 st. C

496 g białej mąki pszennej
31 g mąki żytniej chlebowej
31 g mąki pełnoziarnistej
339 g wody o temp. 21 st. C
138 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji  – pszennego  lub żytniego
12 g soli
2,25 g drożdży instant

W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut aby odpoczęło.
Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju glutenu – powinno to zająć 3 – 4 minuty.
Przenieś ciasto do naoliwionego pojemnika – najlepiej niskiego, szerokiego, aby ciasto można było złożyć bez wyjmowania go z pojemnika.
Fermentuj je w temperaturze pokojowej (22 – 25 st. C) przez 1,5 godziny, złóż po 30 i 60 minutach.
Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj kule. Posyp kule ciasta mąką, przykryj luźno folią spożywczą i zostaw na 15 minut.
Uformuj bochenki fendu i zamknij je w torbach foliowych przez 1-1,5 godziny.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 240 – 250 st. C. Odwróć wyrośnięte bochenki, przedziałkiem  do góry na  pergamin posypany semoliną. Przełóż je do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 st C. Piecz przez 10 minut za pomocą pary i kolejne 20 minut bez pary. Skórka powinna być głęboko brązowa. Aby uzyskać bardzo chrupiącą skórkę, wyłącz piekarnik i pozostaw bochenki na kolejne 5 minut z uchylonymi drzwiczkami. Schłódź na kratce. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i pokrój.

Przepisy z tych kategorii

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułeczki brioche

Bułeczki brioche

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Różane brioszki

Różane brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brioszki metodą tartine

Brioszki metodą tartine

Tosia Tosia
Smakowity chleb