Zapiekanka z kurkami

Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w sosie jajeczno-śmietanowym otulona ciastem francuskim. Osobiście lubię tego typu proste dania, proste i do tego bardzo smaczne. Choć już widzę oczami wyobraźni panikę z powodu kalorii, bo przecież w przepisie jest serek mascarpone, mozzarella, śmietana no i ciasto francuskie… Słowo dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie, pomyślcie Kochani, ile razy pozwalacie sobie na takie szaleństwo, raz może dwa razy w roku!  Pamiętajcie, że sezon na grzyby jest krótki, a najlepsze kurki to świeże kurki.  Myślę, że odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi! Przeliczyłam kalorie i wyszło, że połowa poniższej porcji zawiera 386 kcal, jeśli to zbyt dużo to zawsze można zjeść 1/4 porcji 😉 Smacznego!

Zapiekanka z kurkami

Pyszna zapiekanka z kurkami przygotowana na cieście francuskim.

Rodzaj: Obiad

Przygotowanie: 15 minut

Gotowanie: 25 minut

Razem: 40 minut

Porcje: 2 (Tutaj możesz zmienić ilość porcji)

Kalorie 386 kcal

Autor: Anna

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula posiekana w kostkę
  • 2 małe ząbki czosnku drobno posiekany
  • 3 średnie jajka
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu drobno posiekany
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.

  2. Do miseczki wbić jajka, dodać serek mascarpone, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz, wszystko dokładnie rozmieszać, najlepiej widelcem. Odstawić.

  3. Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, następnie dodać czosnek, rozmaryn i grzyby, smażyć grzyby do odparowania całego płynu mieszając od czasu do czasu. Dodać sól i pieprz, zestawić z ognia.

  4. Do mieszanki jajeczno-śmietanowej dodać przesmażone kurki, wymieszać.

  5. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, wyłożyć nim naczynie o wymiarach 29x17 cm, ciasto powinno zachodzić na boki naczynia żaroodpornego około 3 cm. Następnie wylać płynną masę z grzybami, a na jej wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut. Tuż przed wyjęciem można sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa, wbijając w nią patyczek od szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że zapiekanka jest gotowa. W przypadku, kiedy na patyczku będą surowe jajka, należy dopiec ją jeszcze przez kilka minut.

  6. Po upieczeniu wyjąć zapiekankę z piekarnika, podawać ciepłą.

  7. Smacznego!

Nutrition FactsZapiekanka z kurkami Amount Per Serving (343 g) Calories 386 Calories from Fat 261 % Daily Value* Total Fat 29g 45% Saturated Fat 17g 85% Sodium 470mg 20% Total Carbohydrates 16g 5% Sugars 1g Protein 12g 24%* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Zdjęcie - Zapiekanka z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bigos z czerwonej kapusty z owocami
1

Bigos z czerwonej kapusty z ow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulasz z udźca indyka po kreolsku
1

Gulasz z udźca indyka po kreol…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Ziemniaki pieczone w gęsim tłu…

Dzi Dzi
karmelowy

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Krupnik z ogórkami kiszonymi
1

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kotlety grzybowe
1

Kotlety grzybowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tarta z grzybami
1

Tarta z grzybami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Pasta z tuńczykiem, rukolą i s…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Zabielana zupa rybna z pulpeci…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna