Zapiekanka z kurkami

Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w sosie jajeczno-śmietanowym otulona ciastem francuskim. Osobiście lubię tego typu proste dania, proste i do tego bardzo smaczne. Choć już widzę oczami wyobraźni panikę z powodu kalorii, bo przecież w przepisie jest serek mascarpone, mozzarella, śmietana no i ciasto francuskie… Słowo dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie, pomyślcie Kochani, ile razy pozwalacie sobie na takie szaleństwo, raz może dwa razy w roku!  Pamiętajcie, że sezon na grzyby jest krótki, a najlepsze kurki to świeże kurki.  Myślę, że odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi! Przeliczyłam kalorie i wyszło, że połowa poniższej porcji zawiera 386 kcal, jeśli to zbyt dużo to zawsze można zjeść 1/4 porcji 😉 Smacznego!

Zapiekanka z kurkami

Pyszna zapiekanka z kurkami przygotowana na cieście francuskim.

Rodzaj: Obiad

Przygotowanie: 15 minut

Gotowanie: 25 minut

Razem: 40 minut

Porcje: 2 (Tutaj możesz zmienić ilość porcji)

Kalorie 386 kcal

Autor: Anna

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula posiekana w kostkę
  • 2 małe ząbki czosnku drobno posiekany
  • 3 średnie jajka
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu drobno posiekany
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.

  2. Do miseczki wbić jajka, dodać serek mascarpone, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz, wszystko dokładnie rozmieszać, najlepiej widelcem. Odstawić.

  3. Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, następnie dodać czosnek, rozmaryn i grzyby, smażyć grzyby do odparowania całego płynu mieszając od czasu do czasu. Dodać sól i pieprz, zestawić z ognia.

  4. Do mieszanki jajeczno-śmietanowej dodać przesmażone kurki, wymieszać.

  5. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, wyłożyć nim naczynie o wymiarach 29x17 cm, ciasto powinno zachodzić na boki naczynia żaroodpornego około 3 cm. Następnie wylać płynną masę z grzybami, a na jej wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut. Tuż przed wyjęciem można sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa, wbijając w nią patyczek od szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że zapiekanka jest gotowa. W przypadku, kiedy na patyczku będą surowe jajka, należy dopiec ją jeszcze przez kilka minut.

  6. Po upieczeniu wyjąć zapiekankę z piekarnika, podawać ciepłą.

  7. Smacznego!

Nutrition FactsZapiekanka z kurkami Amount Per Serving (343 g) Calories 386 Calories from Fat 261 % Daily Value* Total Fat 29g 45% Saturated Fat 17g 85% Sodium 470mg 20% Total Carbohydrates 16g 5% Sugars 1g Protein 12g 24%* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Zdjęcie - Zapiekanka z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią
1

Pieczona dynia piżmowa z masłe…

food² food²
Food Square

Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M
2

Topinambur albo karczoch jeroz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym
1

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto
1

Makaron z pieczoną papryką i d…

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią
2

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zrazy mielone z kapustą

Zrazy mielone z kapustą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem