Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4

Kiedy zaczynałam przygotowywać to danie, zastanawiałam się nad jego pochodzeniem. Jest bardzo popularnym daniem w kuchni Brytyjskiej pod nazwą Tuna Pasta Bake, choć przyznam szczerze, że nie spotkałam się z tym daniem w żadnej z tutejszych restauracji. Najczęściej można go spotkać na angielskich blogach i w programach kulinarnych. W supermarketach widnieje jako gotowe danie w słoiku. Nie wiem co ma wspólnego popularność tego dania z wyspą, bo niezaprzeczalnie w tym daniu widoczne są wpływy kuchni włoskiej. Jedynym racjonalnych tłumaczeniem może być fakt, iż kuchnia brytyjska w dużej mierze opiera się na zapożyczonych daniach z różnych zakątków świata. To danie urzekło mnie nie tylko swoją prostotą, ale również bogatym smakiem. Jest wspaniałe, lekko pikantne, aromatyczne i sycące. Wystarczy jedna patelnia, kilka prostych składników i po 20 minutach obiad jest już w piekarniku. To klasyczne danie wzbogaciłam filecikami anchois, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste i pełne smaku. Świetnie pewnie też sprawdziły by się tu kapary bądź oliwki. Do dania proponuję lampkę białego wina Sauvignon Blanc lub wino ze szczepu Pinot Noir. 

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min

Ingredients

  1. 300 g makaronu Fusilli *
  2. 320 g tuńczyka w kawałkach w oliwie
  3. 200 g pomidorów krojonych z puszki
  4. 30 g filecików anchois w oliwie z oliwek
  5. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  6. 1 średnia cebula
  7. 1 łyżka sosu Worcestershire
  8. 1 płaska łyżeczka płatków chili
  9. 1 łyżeczka oregano
  10. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  11. pieprz czarny
  12. sól

Dodatkowo

  1. 100 g sera cheddar
  2. 2 łyżki natki pietruszki

Instructions

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
  2. Na dużą i głęboką patelnię przeznaczoną do piekarnika wlewamy olej z jednej puszki tuńczyka. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili. Podsmażamy chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy tuńczyka (olej z drugiej puszki można również dodać, lub go pominąć), mieszamy i gotujemy przez minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane anchois (bez oliwy) i pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Z solą proponuję wstrzymać się do końca gotowania, gdyż anchois są słone, a podczas gotowania oddadzą cały swój smak potrawie.
  3. Do sosu przekładamy makaron i dokładnie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Wierzch posypujemy startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  4. * użyłam włoskiego makaronu z mąki durum

Przepisy z tych kategorii

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym
1

Sałatka warstwowa z tuńczykiem…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, brokułem, jajkiem, rukolą i pomidorem
2

Warstwowa sałatka z tuńczykiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem

Sałatka z wędzonego pstrąga i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem
1

Pasta jajeczna z wędzonym pstr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puree z dyni
1

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Surówka z pietruszki z żurawiną

Surówka z pietruszki z żurawin…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena