Ogórki na ostro

Ogórki na ostro

Zdjęcie - Ogórki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na ogórki w wersji na ostro. W tym roku robiliśmy tylko zwykłe kiszone i te właśnie. Kiszone uwielbiają dzieci, no i my też, a takie na ostro to bardziej dla nas. Ogórki możemy pokroić na ćwiartki, możemy też w plastry. Najlepsze są takie większe, ja miałam mieszane, ale to też nie przeszkadza. Przepis na około 8 kg ogórków. Polecam i miłego dnia życzę :-)


Składniki:

  • 8-10 kg większych ogórków
  • sól


Składniki zalewa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki


1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub w plastry(jesli ogórki są duże i mają duże nasiona, to je wyjmujemy). Wkładamy do dużego gara i zasypujemy solą. Odstawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzamy.
2. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ogórki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów