Wigilijne mini-pączki z makiem

Wigilijne mini-pączki z makiem
Zdjęcie - Wigilijne mini-pączki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wigilijne mini-pączki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego
  • szczypta soli
inne:
  • 3 czubate łyżki gotowej masy makowej
  • olej Kujawski do smażenia
na masę makową:
  • 30 g maku
  • około 1 łyżki białka kurzego
  • miód lub cukier do smaku
  • kilka kropli aromatu rumowego
Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody z cukrem. Po wierzchu posypać 1 łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Następnie wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić. Ciasto powinno być na tyle gęste, żeby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dolać nieco więcej wody lub dosypać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny w ciepłym miejscu, przykryte folią.


Wyrośnięte ciasto uformować w cienki wałek, odcinać małe kawałeczki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać gotową masą makową (około pół łyżeczki na jeden pączek) i formować w kulkę (wielkości dużego orzecha włoskiego). Gotowe pączki przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.


Smażyć na złoty kolor (ciasto jest niesłodkie, więc nie będzie się mocno rumienić) w oleju nagrzanym do temperatury około 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Porada:

Masę makową można przygotować samemu (będzie smaczniejsza), najlepiej przy okazji np. pieczenia makowca lub robienia kutii, bo maku do niej potrzeba naprawdę niewiele.


Przygotowanie masy makowej:

Sparzony i zmielony dwukrotnie mak wymieszać z resztą składników.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów