Wielkanocne babki z kremem kasztanowym. Słodki przedsmak świąt…

Zdjęcie - Wielkanocne babki z kremem kasztanowym. Słodki przedsmak świąt… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanocny nastrój widać już wszędzie. Sklepy, restauracje i blogi kulinarne proponują wielkanocne produkty, gotowe potrawy na zamówienie i oczywiście przepisy. Jest w czym wybierać i trzeba zastanowić się dobrze, co nas ucieszy najbardziej na wielkanocnym stole. Tradycja czy nowoczesne podejście do świąt?
A może trochę tego i tego, aby zadowolić wszystkich amatorów smaków, różne pokolenia i małych członków rodziny…
U mnie panuje to ostatnie podejście do wspólnego świętowania.
Przygotowałam więc nowy wypiek – babki kasztanowe, które okazały się bardzo udaną premierą.
Zapraszam na słodki przedsmak świąt!

Zdjęcie - Wielkanocne babki z kremem kasztanowym. Słodki przedsmak świąt… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami***

Zdjęcie - Wielkanocne babki z kremem kasztanowym. Słodki przedsmak świąt… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babki z kremem kasztanowym
350 g mąki tortowej + do wysypania formy
200 g kremu kasztanowego ( użyłam tego – klik!)
113 g dobrego masła + do wysmarowania formy
100 g cukru trzcinowego bio
3 jajka z wolnego wybiegu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę Rosto Bundt dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Mąkę połącz w misce z proszkiem do pieczenia i sodą. Do garnka włóż masło i cukier. Podgrzej aż do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wlej masło z cukrem, dodaj krem kasztanowy i ekstrakt z wanilii. Miksuj aż się połączą. Wtedy dodawaj po jednym jajku. Kiedy wmieszasz wszystkie jajka dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z mlekiem. Łyżką przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Piecz przez 20 – 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta. Studź babki w formie przez co najmniej 10 minut, a następnie wyłóż je na kratkę, aby całkowicie ostygły.
Posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Babki wielkanocne upiekłam w fantastycznej formie, którą można zamówić on- line w sklepie Favi.pl. Forma jest wykonana z czystego aluminium i ma 10 – letnią gwarancję. Wyprodukowała ją znana amerykańska firma Nordic Ware.
W sklepie Favi. pl znajdziecie jeszcze wiele innych form tej firmy. Bardzo je polecam!

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe babeczki z rodzynkami
1

Drożdżowe babeczki z rodzynkam…

food² food²
Food Square

Wielkanocne (mini) baby drożdżowe

Wielkanocne (mini) baby drożdż…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka z twarogiem

Babka z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kolorowa babka + film

Kolorowa babka + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wieniec drożdżowy z marcepanem
2

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square