Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
Chałka z kruszonką lub makiem, słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem (tutaj przepis na domowe mało). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem.
Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami
Smacznego :)

Zdjęcie - Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chałka krok po kroku Składniki
  • 100 g masła
  • 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka)
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 małe jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chałki
  • kruszonka
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Cukier utrzeć z jajkami, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto.
Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3*** części i z każdej z nich uformować wałek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki).
Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem.
Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu).

Wariant użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 30 s, w temperaturze 100ºC, z prędkością 2. Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3*** części i z każdej z nich uformować wałek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki).
Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem.
Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu).

*** Można oczywiście upleść warkocz z 4, a nawet z 9 części - film instruktażowy poniżej.

Zdjęcie - Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Kategorie przepisów