Wędzona rybka warmińska z duszoną kapustą i jabłkami

Wędzona rybka warmińska z duszoną kapustą i jabłkami

Zdjęcie - Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 20 szt. młodych, małych ziemniaków
  • 4 jabłka np. paierówki
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 250 g wędzonej ryby np. sielawy
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • Olej Kujawski 3 Ziarna do smażenia
  • Olej Kujawski z bazylią
  • Listki szałwii
  • Sól, pieprz
  • Woda

na aksamitny sos:

  • 5-6 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią
  • Łyżka miodu
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 Ziarna. Wrzuć młode ziemniaki i obsmaż je na złoty kolor. Podlej delikatnie wodą i przykryj pokrywką tak, aby się udusiły. Na drugiej patelni na oleju obsmaż pokrojone w ćwiartki ze skórką jabłka. Delikatnie oprósz je cukrem. Skarmelizowane jabłka przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w grubą kostkę młodą kapustę. Dopraw ją pieprzem i solą. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz. Kiedy ziemniaki będą miękkie, połącz je z kapustą i jabłkami. Danie dopraw szałwią, pieprzem oraz solą.

 

Przygotuj aksamitny sos. W misce połącz olej Kujawski z bazylią, miód i sok z cytryny. Na bukiet warzywno-owocowy, połóż łyżką porcje śmietany i kawałki wędzonej ryby. Wszystko oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Danie skrop aksamitnym sosem.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów