Tradycyjna karpatka – przepis

Karpatka to nic innego jak znane każdemu ciasto ptysiowe z kremem budyniowym. Uznawane jest za klasyczne ciasto i często gości na różnych uroczystościach domowych. Przyznam się, że miałam lekki stres w związku z masą, ponieważ w przeszłości nie zawsze mi wychodziły. Podstawa to temperatura składników, która musi być identyczna:). Ciasto wyszło rewelacyjne, nie za słodka masa i dobrze upieczone ciasto ptysiowe. Mój M. od razu pochłonął dwa kawałki;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanki wody
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka ( 750 ml )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 1/2 kostki masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Tagi: budyń, ciasto parzone, Ptysiowe

 

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdzowy bez wyrabiania
5

Placek drożdzowy bez wyrabiani…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne