Tradycyjna karpatka – przepis

Karpatka to nic innego jak znane każdemu ciasto ptysiowe z kremem budyniowym. Uznawane jest za klasyczne ciasto i często gości na różnych uroczystościach domowych. Przyznam się, że miałam lekki stres w związku z masą, ponieważ w przeszłości nie zawsze mi wychodziły. Podstawa to temperatura składników, która musi być identyczna:). Ciasto wyszło rewelacyjne, nie za słodka masa i dobrze upieczone ciasto ptysiowe. Mój M. od razu pochłonął dwa kawałki;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanki wody
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka ( 750 ml )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 1/2 kostki masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Tagi: budyń, ciasto parzone, Ptysiowe

 

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdzowy bez wyrabiania
5

Placek drożdzowy bez wyrabiani…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów
1

Smażone filety śledziowe w sos…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

 Żółciutka tarta z kurkami

Żółciutka tarta z kurkami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Papryka marynowana
1

Papryka marynowana

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kopytka kolorowe
1

Kopytka kolorowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Deser z dyni
1

Deser z dyni

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Lody truskawkowe z arbuzem i czekoladą

Lody truskawkowe z arbuzem i c…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Domowe wafle z masą z galaretki

Domowe wafle z masą z galaretk…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Lody na patyku
1

Lody na patyku

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Deser z truskawkami, bitą śmietaną i biszkoptami
1

Deser z truskawkami, bitą śmie…

Beti Beti
kruche babeczki

Domowe lizaki
2

Domowe lizaki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Babeczki z borówkami nadziewane serkiem

Babeczki z borówkami nadziewan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty