Tradycyjna karpatka – przepis

Karpatka to nic innego jak znane każdemu ciasto ptysiowe z kremem budyniowym. Uznawane jest za klasyczne ciasto i często gości na różnych uroczystościach domowych. Przyznam się, że miałam lekki stres w związku z masą, ponieważ w przeszłości nie zawsze mi wychodziły. Podstawa to temperatura składników, która musi być identyczna:). Ciasto wyszło rewelacyjne, nie za słodka masa i dobrze upieczone ciasto ptysiowe. Mój M. od razu pochłonął dwa kawałki;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanki wody
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka ( 750 ml )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 1/2 kostki masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Tagi: budyń, ciasto parzone, Ptysiowe

 

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdzowy bez wyrabiania
4

Placek drożdzowy bez wyrabiani…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Ciasteczka markizy

Ciasteczka markizy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czekoladowe szyszki z preparowanego ryżu i krówek
3

Czekoladowe szyszki z preparow…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ciasteczka waniliowe kurczaczki

Ciasteczka waniliowe kurczaczk…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Kruche maślane rożki z powidłami śliwkowymi
1

Kruche maślane rożki z powidła…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Ciasteczka Franklina z  czekoladą

Ciasteczka Franklina z czekol…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Jagodowa kostka

Jagodowa kostka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sezon na pomidory: Gazpacho z brzoskwiniami

Sezon na pomidory: Gazpacho z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szarlotka z agrestem bez pieczenia + film - Smakowite Dania

Szarlotka z agrestem bez piecz…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Soczewica z pieczonymi burakami

Soczewica z pieczonymi burakam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra

Grillowana Karkówka w piwie le…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni