Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(…)My, Toskańczycy jesteśmy zakochani w fasoli do tego stopnia, że we wszystkich restauracjach, od najwytworniejszych po te najbardziej rustykalne, znajdziesz fasolę doprawioną wyśmienitą oliwą. (…)
* fragment książki Giuli Scarpaleggi – Kocham Toskanię

To najprawdziwsza prawda, o czym przekonałam się będąc kilka razy w Toskanii. Mieszkałam tak krócej lub dłużej i nie znam targu, gdzie nie sprzedawano by fasoli – świeżej i suszonej. Nie znam też restauracji – małej czy dużej, gdzie fasoli może zabraknąć w menu…W Toskanii uprawia się specjalną białą fasolę toscanelli, a także fasole cannellini czy zolfini. A przez swą miłość do fasoli Toskańczycy zyskali przezwisko mangiafagioli – zjadacze fasoli.
Poza tym ten niegdyś biedny region słynie z dbałości o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało. Wszystko co zostanie na drugi dzień jest wykorzystywane przez dodanie jakiegoś nowego składnika lub stanowi dodatek do innej potrawy. I tak do kremowej zupy z fasoli, którą dzisiaj przygotowałam, Toskańczycy dodają na drugi dzień grzanki, ryż, płaskurkę, makaron rurki, grillowanego dorsza, krewetki czy homarce. Czyli szeroki wachlarz dodatków i smaków.
Zapraszam na toskański krem z fasoli w wersji klasycznej i z dodatkiem chrupiącego boczku. A co z fasoli czeka na nas w Konwaliowej kuchni?

Zdjęcie - Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Toskański krem z fasoli
przepis z książki Kocham Toskanię
500 g ugotowanej fasoli i woda z gotowania
oliwa
szałwia
2 łyżki przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
sól i pieprz

ewentualne dodatki do wyboru: grzanki, makaron rurki, płaskurka, ryż, krewetki, homarce, pancetta

Zmiksuj ugotowaną fasolę – możesz użyć blendera lub przetrzeć ją przez sitko. Przy przecieraniu przez sitko możesz do fasoli dolać trochę wody z gotowania, w zależności od tego, jak gęsty krem chcesz uzyskać. W rondelku podgrzej na oliwie czosnek i szałwię. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie wydzielać swój aromat, dodaj przetartą fasolę i przecier pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj przez jakiś czas na średnim ogniu, aż fasola przejdzie smakiem oliwy, czosnku i pomidorów.

* Możecie też spróbować innej toskańskiej potrawy z fasolą. Ugotowałam ją, kiedy mieszkaliśmy w Toskanii – Fasola na sposób ptasi !

Przepisy z tych kategorii

Gua bao z szarpaną pikantną wieprzowiną, piklowaną marchwią i cebulą. Weekendowe przyjemności…

Gua bao z szarpaną pikantną wi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto czekoladowe z burakiem - mega

Ciasto czekoladowe z burakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Linguine z oliwkami, kaparami i anchois

Linguine z oliwkami, kaparami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczone leczo

Pieczone leczo

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana z łoso…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M

Marmolada z selera naciowego.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M

Marmolada z selera naciowego.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z karmelem i popcornem
2

Sernik z karmelem i popcornem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocne ciasteczka
1

Wielkanocne ciasteczka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Żytni chleb marchewkowy

Żytni chleb marchewkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb maślany

Chleb maślany

Beti Beti
kruche babeczki

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim