Tortille z kurczakiem cajun i warzywami

Zdjęcie - Tortille z kurczakiem cajun i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Porcje 8 Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami - a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku! Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 40 min Ciasto na tortille
  1. 350 g mąki
  2. 160 ml gorącej wody
  3. ½ łyżeczki soli
  4. 2 łyżki oliwy
Nadzienie
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 1 papryka żółta
  3. 1 papryka pomarańczowa
  4. 1 dojrzałe awokado
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 1 cebula czerwona
  7. 150 g pomidorków cherry
  8. 8 liści sałaty rzymskiej
  9. 2 łyżki przyprawy Cajun
  10. 3 łyżki oleju
Sos czosnkowy
  1. 200 g jogurtu naturalnego
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 2 łyżki świeżego koperku
  4. pieprz biały
  5. sól
Tortille
  1. Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
  2. Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
  3. Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.
Nadzienie
  1. Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Sos czosnkowy
  1. Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek, dodajemy pieprz biały, sól oraz posiekany koperek. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. Placki tortilli podgrzewamy na patelni bądź w mikrofali. Na placku układamy sałatę, porcję mięsa oraz wszystkich warzyw. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.
  3. Smacznego!
Notes
  1. - gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni

Przepisy z tych kategorii

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą
1

Bakłażan zapiekany w sosie pom…

Beti Beti
kruche babeczki

Mocno czekoladowe ciastka

Mocno czekoladowe ciastka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Halloween- muffinowe duszki

Halloween- muffinowe duszki

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Krem z marchewki i batata
1

Krem z marchewki i batata

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Czekoladowy hummus
1

Czekoladowy hummus

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Surówka z białej kapusty z ziołami

Surówka z białej kapusty z zio…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Surówka z czerwonej kapusty i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym

Sałatka warstwowa z szynką, ja…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni