Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bulwy topinamburu ( karczoch jerozolimski, słonecznik bulwiasty) są słodkie, lekko czosnkowe, trochę grzybowe. Te bulwy rosnące dziko na polach i blisko przydomowych ogródków są jadalne. Przywędrowały do Europy z Ameryki Północnej i stały się rośliną jadalną, ozdobną i pastewną. Ale też inwazyjną ze względu na łatwość rozmnażania się poprzez kłącza. Topinambur jest jeszcze dość mało popularny, ale coraz śmielej wkracza na nasze stoły. Jest cennym warzywem w diecie cukrzycowej i może mieć wiele zastosowań w kuchni. Bulwy słonecznika bulwiastego można upiec w całości jak ziemniaki lub gotować. Najlepszymi przyjaciółmi topinambura są szałwia, tymianek, masło, bekon, oliwa, śmietana, bułka tarta, ser, mięso i ryby…
Pomysł na topinamburowe spotkanie w naszych kuchniach podała Magda z Konwaliowej kuchni. Koniecznie wpadnijcie też po Jej przepis!

Zdjęcie - Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Topinambur pieczony z czosnkiem i tymiankiem

500 g karczochów jerozolimskich
1 główka czosnku
3 gałązki tymianku
sól wędzona w płatkach
świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.Bulwy topinamburu wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz na kuchennym papierze. Można je pokroić w mniejsze kawałki – wtedy upieką się szybciej, ale ładnie się prezentują w całości.
W dużej misce wymieszaj oliwę, tymianek, sól morską i pieprz, wrzuć karczochy jerozolimskie i wymieszaj. Ułóż jedną warstwą w naczyniu do zapiekania i polej pozostałą w misce oliwą. Dodaj czosnek.
Piecz, aż będą miękkie – ok. 45 minut. Odwróć je na drugą stronę, aby się równomiernie przypiekły po obu stronach. Podawaj od od razu – same lub jako dodatek do mięsa, ryby, sałatek i zup.

Z przyjemnością polecam też zupę z topinambura z chrzanem – kilk!
I kopytka ! – klik!

Przepisy z tych kategorii

Warzywa zapiekane z bazylią i czosnkiem
2

Warzywa zapiekane z bazylią i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem

Kotleciki z indyka z kaszą jag…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka meksykańska z makaronem

Sałatka meksykańska z makarone…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Tort marchewkowy z mascarpone

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu

Tajskie czerwone curry z dynią…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
1

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa serowo-cebulowa
2

Zupa serowo-cebulowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!