Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zimowy czas zabija we mnie energię. Sączący się wolno szary dzień i jeszcze szybko zapadający zmrok działają na mnie deprymująco. Lubię zatopić się w fotelu i czytać bez kontroli czasu, ale nawet przy dobrej książce nachodzi mnie w końcu myśl – zrobię coś! No bo spacerować w smogu raczej nie mogę!
Moje kije na dobre utknęły w domku na tarasie. Pewnie jest im przykro, ale ja czekam…na wiosnę. Jestem na nią całkowicie gotowa.
Swoją wrodzoną aktywność realizuję najchętniej w kuchni. I tak powstała ta tarta.
Jest fantastyczna i o wiele łatwiej z nią czekać na wiosnę!

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą

pieczone jabłka i pomarańcze
1 kg jabłek
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy bio
skórka otarta z 1 pomarańczy bio
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka miodu z kawiatów pomarańczy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je naczynia do zapiekania. Polewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, imbir – mieszamy i pieczemy, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Pod koniec pieczenia dodajemy miód, mieszamy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku aż ostygną.

ciasto
250 g mąki
150 g miękkiego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru trzcinowego bio
2 łyżki zimnej wody

Składniki na kruchy spód sprawnie zagniatamy. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty – dno i boki. Nakłuwamy dno widelcem i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Podpiekamy spód tarty 15 – 20 minut.

kruszonka
60 g mąki pszennej
30 g masła
30 g cukru trzcinowego bio

W misce łączymy wszystkie składniki aż utworzą kruszonkę. Wstawiamy ją do lodówki i wyjmujemy przed pieczeniem tarty.

Na podpieczony spód wykładamy pieczone jabłka i pomarańcze, posypujemy kruszonką i zapiekamy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy tarta przestygnie posypujemy ją pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili

Skrzydełka pieczone w miodzie…

food² food²
Food Square

Migdałowe ciasto pomarańczowe
1

Migdałowe ciasto pomarańczowe

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Puszyste ciasto z mandarynkami
1

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Dżem pomarańczowy
3

Dżem pomarańczowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczona brukselka z pomarańczami. Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni
1

Pieczona brukselka z pomarańcz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka śledziowa z pomarańczą
1

Sałatka śledziowa z pomarańczą

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Czekoladki walentynkowe z borówkami
1

Czekoladki walentynkowe z boró…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Koktajl truskawkowy z migdałami

Koktajl truskawkowy z migdałam…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ptysie z wiśniowym kremem

Ptysie z wiśniowym kremem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem

Koktajl z płatkami owsianymi,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik z białą czekoladą i owocami

Sernik z białą czekoladą i owo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Walentynkowa gruszka w czerwonym winie
1

Walentynkowa gruszka w czerwon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty