Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zimowy czas zabija we mnie energię. Sączący się wolno szary dzień i jeszcze szybko zapadający zmrok działają na mnie deprymująco. Lubię zatopić się w fotelu i czytać bez kontroli czasu, ale nawet przy dobrej książce nachodzi mnie w końcu myśl – zrobię coś! No bo spacerować w smogu raczej nie mogę!
Moje kije na dobre utknęły w domku na tarasie. Pewnie jest im przykro, ale ja czekam…na wiosnę. Jestem na nią całkowicie gotowa.
Swoją wrodzoną aktywność realizuję najchętniej w kuchni. I tak powstała ta tarta.
Jest fantastyczna i o wiele łatwiej z nią czekać na wiosnę!

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą

pieczone jabłka i pomarańcze
1 kg jabłek
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy bio
skórka otarta z 1 pomarańczy bio
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka miodu z kawiatów pomarańczy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je naczynia do zapiekania. Polewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, imbir – mieszamy i pieczemy, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Pod koniec pieczenia dodajemy miód, mieszamy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku aż ostygną.

ciasto
250 g mąki
150 g miękkiego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru trzcinowego bio
2 łyżki zimnej wody

Składniki na kruchy spód sprawnie zagniatamy. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty – dno i boki. Nakłuwamy dno widelcem i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Podpiekamy spód tarty 15 – 20 minut.

kruszonka
60 g mąki pszennej
30 g masła
30 g cukru trzcinowego bio

W misce łączymy wszystkie składniki aż utworzą kruszonkę. Wstawiamy ją do lodówki i wyjmujemy przed pieczeniem tarty.

Na podpieczony spód wykładamy pieczone jabłka i pomarańcze, posypujemy kruszonką i zapiekamy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy tarta przestygnie posypujemy ją pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta ptysiowa z jagodami

Tarta ptysiowa z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z mascarpone i owocami
1

Tarta z mascarpone i owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Tarta z kokosowo-malinową pann…

food² food²
Food Square

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Tarta z borówkami i białą czek…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i be…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tartaletki razowe z mascarpone

Tartaletki razowe z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik z ricotty i mascarpone z maliną i borówką
1

Sernik z ricotty i mascarpone…

Beti Beti
kruche babeczki

Kalarepa kiszona

Kalarepa kiszona

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta ptysiowa z jagodami

Tarta ptysiowa z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake