Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zimowy czas zabija we mnie energię. Sączący się wolno szary dzień i jeszcze szybko zapadający zmrok działają na mnie deprymująco. Lubię zatopić się w fotelu i czytać bez kontroli czasu, ale nawet przy dobrej książce nachodzi mnie w końcu myśl – zrobię coś! No bo spacerować w smogu raczej nie mogę!
Moje kije na dobre utknęły w domku na tarasie. Pewnie jest im przykro, ale ja czekam…na wiosnę. Jestem na nią całkowicie gotowa.
Swoją wrodzoną aktywność realizuję najchętniej w kuchni. I tak powstała ta tarta.
Jest fantastyczna i o wiele łatwiej z nią czekać na wiosnę!

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą

pieczone jabłka i pomarańcze
1 kg jabłek
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy bio
skórka otarta z 1 pomarańczy bio
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka miodu z kawiatów pomarańczy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je naczynia do zapiekania. Polewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, imbir – mieszamy i pieczemy, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Pod koniec pieczenia dodajemy miód, mieszamy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku aż ostygną.

ciasto
250 g mąki
150 g miękkiego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru trzcinowego bio
2 łyżki zimnej wody

Składniki na kruchy spód sprawnie zagniatamy. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty – dno i boki. Nakłuwamy dno widelcem i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Podpiekamy spód tarty 15 – 20 minut.

kruszonka
60 g mąki pszennej
30 g masła
30 g cukru trzcinowego bio

W misce łączymy wszystkie składniki aż utworzą kruszonkę. Wstawiamy ją do lodówki i wyjmujemy przed pieczeniem tarty.

Na podpieczony spód wykładamy pieczone jabłka i pomarańcze, posypujemy kruszonką i zapiekamy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy tarta przestygnie posypujemy ją pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami
1

Tarta za szpinakiem i suszonym…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square

Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami. Nowe…
1

Tarta z żurawiną, jabłkami i m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta czekoladowa z solą

Tarta czekoladowa z solą

upl upl
Niebo w gębie

Szarlotka Świąteczna

Szarlotka Świąteczna

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tarta żurawinowa z bezą

Tarta żurawinowa z bezą

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Cytrusowy koktajl na noworocznego kaca
1

Cytrusowy koktajl na noworoczn…

food² food²
Food Square

Bułeczki pomarańczowe z rozmarynem

Bułeczki pomarańczowe z rozmar…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto pomarańczowe z kardamonem
2

Ciasto pomarańczowe z kardamon…

upl upl
Niebo w gębie

Kandyzowane pomarańcze
1

Kandyzowane pomarańcze

aronia aronia
Wiem co jem

Piernik tarty Marji Disslowej
1

Piernik tarty Marji Disslowej

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galantyna z kurczaka i owoców
1

Galantyna z kurczaka i owoców

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim