Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z batatem,  serem z pleśnią i jabłkiem

ciasto
200 g mąki orkiszowej jasnej bio
100 g zimnego masła
1 łyżka zimnej wody
2 żółtka
szczypta soli

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, wodę i masło pokrojone w kostkę. Siekamy nożem aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Ciasto wałkujemy na koło większe, niż forma do pieczenia. Wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem dno i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Kiedy spód się podpiecze, wyjmujemy go i wykładamy farsz.

farsz
1 batat – u mnie o wadze 480 g
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
200 g sera z pleśnią
50 g cheddara
100 ml śmietany
listki tymianku
sól i pieprz do smaku
1 jabłko

Batat obieramy ze skóry i kroimy na kostki. Na patelnię wykładamy masło, czosnek pokrojony na kawałki, część tymianku i wsypujemy kostki batata. Podgrzewamy mieszając, aż batat zacznie się rozpadać. Rozdrabniamy go widelcem, dodajemy sól i pieprz i odstawiamy. Do miski wkładamy ser z pleśnią i rozdrabniamy go widelcem, dodajemy cheddar starty na tarce, jajka i śmietanę.  Łączymy wszystkie składniki.  Jabłko kroimy na cienkie plastry.
Na podpieczony spód wykładamy rozdrobniony batat i wylewamy masę serowo-jajeczną, układamy plastry jabłka i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Tarta kawowa

Tarta kawowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami

Bardzo szybka tarta z gruszkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Serowa tarta z dynią
1

Serowa tarta z dynią

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta cytrynowa z bezą na kokosowym spodzie

Tarta cytrynowa z bezą na koko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej
2

Zupa serowa z chipsami z szynk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Parzybroda
2

Parzybroda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kluski śląskie ze szpinakiem
1

Kluski śląskie ze szpinakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placki po węgiersku z gulaszem z łopatki i wędzoną papryką

Placki po węgiersku z gulaszem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią

Kiszka ziemniaczana z suszonym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika
2

Ziemniaki faszerowane boczkiem…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!