Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z batatem,  serem z pleśnią i jabłkiem

ciasto
200 g mąki orkiszowej jasnej bio
100 g zimnego masła
1 łyżka zimnej wody
2 żółtka
szczypta soli

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, wodę i masło pokrojone w kostkę. Siekamy nożem aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Ciasto wałkujemy na koło większe, niż forma do pieczenia. Wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem dno i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Kiedy spód się podpiecze, wyjmujemy go i wykładamy farsz.

farsz
1 batat – u mnie o wadze 480 g
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
200 g sera z pleśnią
50 g cheddara
100 ml śmietany
listki tymianku
sól i pieprz do smaku
1 jabłko

Batat obieramy ze skóry i kroimy na kostki. Na patelnię wykładamy masło, czosnek pokrojony na kawałki, część tymianku i wsypujemy kostki batata. Podgrzewamy mieszając, aż batat zacznie się rozpadać. Rozdrabniamy go widelcem, dodajemy sól i pieprz i odstawiamy. Do miski wkładamy ser z pleśnią i rozdrabniamy go widelcem, dodajemy cheddar starty na tarce, jajka i śmietanę.  Łączymy wszystkie składniki.  Jabłko kroimy na cienkie plastry.
Na podpieczony spód wykładamy rozdrobniony batat i wylewamy masę serowo-jajeczną, układamy plastry jabłka i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Serowa tarta z dynią
1

Serowa tarta z dynią

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta orkiszowa z dynią i fetą
1

Tarta orkiszowa z dynią i fetą

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kostka tiramisu
1

Kostka tiramisu

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z twarogiem
1

Drożdżówki z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Dżem z kumkwatów
1

Dżem z kumkwatów

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Walentynkowe ciasto czekoladowe
2

Walentynkowe ciasto czekoladow…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Labneh - kremowy serek z jogurtu greckiego

Labneh - kremowy serek z jogur…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie