Tarta jabłkowa

Bardzo prosta tarta jabłkowa na niesamowicie kruchym cieście. Przepyszna, lekka z dużą ilością jabłek. Kruche ciasto bez użycia żółtek. Idealna dla osób początkujących.

Ciasto do tarty jest jednym z najbardziej kruchych jakie udało mi się upiec. Bardzo delikatne, chrupiące i lekkie.

Jabłka do tarty najlepiej jeśli będą kwaśne i twarde. Po upieczeniu polewamy je miodem, dżemem morelowym lub podajemy z gałką lodów. Smak kwaśnych jabłek fajnie kontrastuje ze słodkim miodem.

Tarta jabłkowa najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i lepiej zbyt długo jej nie przechowywać.

Idealna tarta jabłkowa w sezonie jesiennym, kiedy mamy dostęp do ogromnej ilości jabłek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z jabłkami.

Zdjęcie - Tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TARTA JABŁKOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła, zimnego
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 5-6 jabłek, kwaśnych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, wodę oraz kawałki zimnego masła. Siekamy, następnie szybko zagniatamy ciasto, aby nie ogrzać zbyt mocno. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, wycinając wychodzące końce. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 C i podpiekamy około 10 min.
Jabłka kroimy na pół, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki. Spód ciasta oprószamy lekko bułką tartą. Następnie układamy plasterki jabłek. Oprószamy 3-4 łyżkami cukru, cynamonem i rozkładamy małe kawałeczki masła na plasterkach. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40-50 min, aż jabłka będą zarumienione. Podajemy polane lekko podgrzanym miodem lub posmarowane dżemem morelowym.

Zdjęcie - Tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zimowa tarta z jabłkami

Zimowa tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną

Tarta z gruszkami, serem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Prosta tarta z jabłkami
8

Prosta tarta z jabłkami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Galette z jabłkami – przepis

Galette z jabłkami – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami

Rustykalna tarta migdałowa z w…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szarlotka na zimno
2

Szarlotka na zimno

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Koktajl z jagodami i gruszkami

Koktajl z jagodami i gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy