Sos carbonara z grzybami

Sos carbonara z grzybami

Znany i lubiany włoski sos, na bazie słodkiej śmietanki, żółtek i parmezanu. Osobiście bardzo go lubię z grzybami leśnymi, lub z pieczarkami. Zamiast makaronu spaghetti, użyłam tagliatelle.

Propozycja na szybki i smaczny obiad, na koniec grzybowego sezonu ?

Zdjęcie - Sos carbonara z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sos carbonara / 2 porcje

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 150 – 200 ml. śmietanki kremówki
  • 5 dużych borowików lub innych grzybów
  • kilka plasterków chudego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • mała cebulka pokrojona w kostkę
  • łyżka drobno startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Postaw wodę na makaron.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj boczek, cebulkę i czosnek. Kiedy boczek lekko się przyrumieni, dodaj grzyby pokrojone w małą kostkę. Smaż mieszając, do czasu, kiedy grzyby lekko zmiękną.

Na garnku z gotującym się makaronem, postaw metalową miseczkę. Do miseczki wbij żółtka, dodaj śmietankę. Żółtka i śmietankę ubijaj na ciepło do czasu, kiedy składniki dokładnie się połączą, a sos lekko zgęstnieje.

Pod koniec ubijania do sosu, dodaj łyżkę drobno startego parmezanu. Gotowy sos, dodaj do grzybów, pomieszaj i dopraw do smaku.

Gorący sos, podaj z makaronem. Smacznego ?

Kategorie przepisów