Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Zdjęcie - Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

– Jak smakują surowe szparagi? – zapytała mnie I. przez telefon.
– Możemy sprawdzić to razem, choć ja znam ten smak…- odpowiedziałam.
– Nigdy nie jadłam szparagów na surowo, a to musi być sensualne przeżycie...- kontynuowała I.
– Jest na pewno smakiem niecodziennym i ciekawym, to kwintesencja świeżych szparagów.
– To kiedy mam być?! Zabieram ze sobą wino. Które będzie najlepiej pasować?
– Na pewno białe wytrawne – świeże Chardonnay na przykład. Ale moje ulubione do szparagów solo to Grüner Veltliner…

Win do dań ze szparagami można dobrać wiele. Jeżeli szparagi łączymy z innymi składnikami i są one dodatkiem, to wino powinno być dobrane do głównego składnika potrawy. Na przykład do polędwiczek wieprzowych z grillowanymi szparagami dobrze będzie pasowało czerwone młode wino. Dobrym rozwiązaniem będzie wtedy wino z aromatem czarnego pieprzu Blaufrankisch lub hiszpańskie verdejo.

Kiedy najważniejsze na talerzu są szparagi, to powinniśmy wybrać do nich wytrawne białe lub zielone portugalskie vinho verde . Dobrze pasuje świeże Chardonnay. No i wino z moich ulubionych szczepów Gruner Veltliner. Produkuje się z niego wina o wyraźnym pikantnym zakończeniu. Jest to wino, które z pewnością podkreśli smak szparagów i razem z nimi stworzy wykwintny posiłek.

 

Zdjęcie - Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi z Pecorino i cytrynowym vinaigrettem

Młode wiosenne szparagi mają słodki,lekko trawiasty smak. Szczególnie słodkie są ich łodygi, przypominające smakiem groszek cukrowy zerwany prosto z ogrodu.

vinaigrette
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka miodu z kwiatów cytryny (lub dowolnego)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia

W słoiku połącz wszystkie składniki, zakręć słoik i wymieszaj dokładnie aż do zgęstnienia sosu. Odstaw. Sos można przechowywać 3 dni w lodówce.

sałatka szparagowa
200 g bardzo młodych i bardzo świeżych szparagów
50 g Pecorino Romano
vinaigrette
morska sól i grubo zmielony czarny pieprz

Odetnij lub odłam końcówki szparagów i ułóż je na talerzu. Nożem do serów odkrój plastry Pecorino i połóż na szparagach. Polej sosem, posyp solą i pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Zielony koktajl na zdrowe jelita

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Owsianka z gruszkami i żurawiną

Owsianka z gruszkami i żurawin…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naturalny napój na przeziębienie i suche gardło z macierzanką
1

Naturalny napój na przeziębien…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pina Colada Smoothie

Pina Colada Smoothie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Mufinny z cytryną i cukinią

Mufinny z cytryną i cukinią

Beti Beti
kruche babeczki

Ciepła sałatka makaronowa z pesto paprykowym, orzechami, pomidorami

Ciepła sałatka makaronowa z pe…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Curry z kurczakiem i morelami
1

Curry z kurczakiem i morelami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną
1

Udka z kurczaka z tymiankiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
2

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat