Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois. Witaj sezonie!

Zdjęcie - Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois. Witaj sezonie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagowy sezon zaczęłam tydzień temu. Pierwsza wyprawa do gospodarstwa na drugi warszawski brzeg. Skoro świt, z resztkami snu pod powiekami. Wyprawiać trzeba się wcześnie, bo chętnych szparagowych smaków jest wielu, a takich rarytasów prosto z pola nie uświadczysz wszędzie.
J. zastanawia się skąd mam tyle pomysłów na szparagi…Jemy je w końcu kilka razy w tygodniu przez cały sezon. Przychodzi mi to bez trudu i nie muszę specjalnie zastanawiać się nad kolejną szparagową kreacją. Po prostu bardzo je lubię. No to zapraszam na szparagi – witaj sezonie!

Zdjęcie - Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois. Witaj sezonie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois

sos
3 filety anchois z oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki płynnego miodu akacjowego
2 łyżki drobno startego parmezanu
1/4 łyżeczki octu balsamicznego – opcjonalnie

Czosnek drobno siekamy i wkładamy do moździerza, dodajemy posiekane filety anchois i ucieramy razem na gładką masę.
Dodajemy majonez, musztardę, miód i parmezan (ewentualnie ocet balsamiczny)- mieszamy i odstawiamy.

300 g bardzo młodych i świeżych szparagów
200 g mini pomidorów bio
2 wiejskie jajka
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżki masła klarowanego

Szparagi płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku – jeżeli są bardzo młode nie trzeba odłamywać zdrewniałych końcówek. Tak samo postępujemy z pomidorami. Na patelnię wkładamy pół łyżki masła i układamy szparagi – podsmażamy je na sporym ogniu, aż się nieco przyrumienią – powinny być chrupkie. Przekładamy na półmisek. Na patelni układamy pomidory przekrojone na połówki i podsmażamy je z obu stron. Układamy na półmisku. Jajka gotujemy na miękko, obieramy je i układamy na półmisku. Posypujemy wszystko świeżym pieprzem i polewamy sosem.

Przepisy z tych kategorii

Jajecznica ze szparagami
1

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet ze szparagami i serem  feta

Omlet ze szparagami i serem f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami

Szparagi ze śmietankową jajecz…

Dzi Dzi
karmelowy

Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami

Kawowy dacquoise na kruchym sp…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto tortowe z jagodami i bezą
1

Ciasto tortowe z jagodami i be…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kawowa owsianka z malinami

Kawowa owsianka z malinami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Kokosowe mojito
1

Kokosowe mojito

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl z buraka i malin
1

Koktajl z buraka i malin

food² food²
Food Square

Koktajl z czarną porzeczką i jedwabistym tofu

Koktajl z czarną porzeczką i j…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj