Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Robicie przetwory? Co roku czasu coraz mniej, ale zawsze staram się zrobić chociaż kilka słoiczków, które będą cieszyć kiedy nadejdą chłodne dni a wybór warzyw i owoców jest dużo mniejszy. Tym razem prosta sałatka z cukinii i papryki z dodatkiem marchewki i cebuli. Świetny dodatek do obiadu, pasuje właściwie do wszystkiego, chociaż nam najbardziej przypadła do gustu w towarzystwie smażonej ryby. Pycha!


Zdjęcie - Sałatka z cukinii i papryki na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CUKINII I PAPRYKI NA ZIMĘ

(4 słoiki po 720 ml)

Składniki :

2 kg cukinii

3 kolorowe papryki

3 duże marchewki

3 duże cebule


Zalewa :

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

4 łyżki soli

½ łyżeczki ostrej papryki

8 ziaren czarnego pieprzu

4 liście laurowe

2 łyżeczki gorczycy

4 łyżki oleju


Jak zrobić sałatkę z cukinii i papryki na zimę :

Słoiki umyć i wyparzyć, można to zrobić w piekarniku : wstawić suche słoiki do zimnego piekarnika i ustawić na temperaturę 100 stopni, po 25-30 minutach od momentu nagrzania się piekarnika wyłączyć go, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia; nakrętki umyć i umieścić w zlewie, zalać wrzątkiem, wypłukać, odstawić do wyschnięcia.

Cukinię i paprykę umyć, marchew i cebulę obrać. Cukinię i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paseczki. Warzywa umieścić w misce, dodać dużą szczyptę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Do każdego słoika wsypać po 4 ziarna czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Warzywa odsączyć na durszlaku i powkładać do słoików,

Przygotować zalewę : do garnka wlać ocet, dodać cukier, sól i ostrą paprykę. Zagotować, następnie zalać zalewą słoiki, na wierzch wlać po 1 łyżce oleju do każdego słoika.

Dokładnie wytrzeć brzeg słoika i zakrętki, muszą być suche! Dno większego garnka wyłożyć kuchenną ściereczką, ułożyć w nim słoiki, tak, żeby nie dotykały siebie nawzajem ani ścian garnka. Zalać gorącą wodą do ¾ wysokości słoików. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować przez 15 minut. Wyciągnąć z wody i ułożyć do góry dnem, zostawić je w ten sposób aż całkowicie wystygną.

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów