Szarlotka truskawkowa

Dzień dobry, dziś zapraszam na kolejny wpis z serii ciast mało wymagających, jest to szybka szarlotka truskawkowa na pysznym kruchym cieście. Do dzisiejszego przepisu wykorzystamy truskawki, które wspaniale wzbogacają klasyczną wersję szarlotki. Połączenie jabłek i truskawek jest bardzo udane, doprawione szczyptą cynamonu smakują wyśmienicie! Oczywiście poza wkładem owocowym potrzebne jest dobre kruche ciasto! Kruche ciasto do tart i szarlotek powinno być cienkie, cienki spód jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy od grubej warstwy kruchego ciasta, które mogłoby przytłoczyć smak wkładu owocowego. Ciasto można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej i przechować je bezpiecznie w zamrażalniku, a w dowolnej chwili odmrozić i przygotować pyszną szarlotkę truskawkową. Koniecznie spróbujcie, ta wersja jest pyszna!

Szarlotka truskawkowa Porcje 12

 Autor Anna

Składniki
Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru lub ksylitolu 40 g
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 220 g masła zimne pokrojone w kostkę

Dodatkowo

  • 900 g jabłek
  • 600 g truskawek
  • 5 łyżek cukru lub 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do opruszenia

InstrukcjaPrzygotowanie jabłek

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie , a część soku odparuje. Jabłka odstawić do przestudzenia.

    Truskawki umyć i osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, odłożyć.

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko, ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby (gdyby ciasto słabo kleiło się) można do ciasta dodać łyżkę śmietany. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do zamrażalnika na około 30 minut.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, na tarce o grubych oczkach zetrzeć 3/4 ciasta i wyłożyć nim spód formy, lekko docisnąć, blachę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, a na jabłka pokrojone truskawki, całość przykryć pozostałym ciastem, również startym na tarce. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, piec przez około 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

  4. Smacznego!

Zdjęcie - Szarlotka truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Racuchy z jabłkami bez drożdży
2

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
3

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)
3

Jabłecznik mojej Mamy (przepis…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami

Bardzo szybka tarta z gruszkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto delicja z jabłkami i serem
1

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik mango z nerkowcami i żelką mango

Jagielnik mango z nerkowcami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto z mango bez pieczenia

Ciasto z mango bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto piankowiec

Ciasto piankowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
3

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia