Szarlotka truskawkowa

Dzień dobry, dziś zapraszam na kolejny wpis z serii ciast mało wymagających, jest to szybka szarlotka truskawkowa na pysznym kruchym cieście. Do dzisiejszego przepisu wykorzystamy truskawki, które wspaniale wzbogacają klasyczną wersję szarlotki. Połączenie jabłek i truskawek jest bardzo udane, doprawione szczyptą cynamonu smakują wyśmienicie! Oczywiście poza wkładem owocowym potrzebne jest dobre kruche ciasto! Kruche ciasto do tart i szarlotek powinno być cienkie, cienki spód jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy od grubej warstwy kruchego ciasta, które mogłoby przytłoczyć smak wkładu owocowego. Ciasto można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej i przechować je bezpiecznie w zamrażalniku, a w dowolnej chwili odmrozić i przygotować pyszną szarlotkę truskawkową. Koniecznie spróbujcie, ta wersja jest pyszna!

Szarlotka truskawkowa Porcje 12

 Autor Anna

Składniki
Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru lub ksylitolu 40 g
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 220 g masła zimne pokrojone w kostkę

Dodatkowo

  • 900 g jabłek
  • 600 g truskawek
  • 5 łyżek cukru lub 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do opruszenia

InstrukcjaPrzygotowanie jabłek

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie , a część soku odparuje. Jabłka odstawić do przestudzenia.

    Truskawki umyć i osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, odłożyć.

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko, ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby (gdyby ciasto słabo kleiło się) można do ciasta dodać łyżkę śmietany. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do zamrażalnika na około 30 minut.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, na tarce o grubych oczkach zetrzeć 3/4 ciasta i wyłożyć nim spód formy, lekko docisnąć, blachę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, a na jabłka pokrojone truskawki, całość przykryć pozostałym ciastem, również startym na tarce. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, piec przez około 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

  4. Smacznego!

Zdjęcie - Szarlotka truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deser Noworoczny
1

Deser Noworoczny

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT

Truskawkowa galaretka na orzec…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sernik z sera warzonego
2

Sernik z sera warzonego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Bułki preclowe
2

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
2

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chałka na zakwasie z wanilią i czarnym sezamem. Styczniowa Piekarnia!

Chałka na zakwasie z wanilią i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne