Syrop z kwiatu czarnego bzu

Czas czytania: 4 min

Syrop kwiatu czarnego bzu jest naturalnym lekiem znanym od pokoleń. Krzew czarnego bzu jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Rośnie niemal wszędzie, dlatego też nie będzie problemu ze zdobyciem kwiatu do przygotowania syropu. Kwitnie zazwyczaj od czerwca do lipca, okres kwitnienia może się zmienić zależnie od pogody. Poniżej opisałam, jak przygotować syrop z kwiatów, ale syrop to nie wszystko, co możemy przygotować z kwiatów. We wcześniejszym wpisie poznaliście już przepis na napój, ale możemy jeszcze ususzyć kwiaty na herbatkę. Szczegóły poniżej.

Syrop z kwiatu czarnego bzu [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki
  • 600 g kwiatu czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1600 ml wody
  • 2 duże cytryny
🔪 Instrukcje
  • Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
  • Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów. Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
  • Przed końcowym etapem:Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby była miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
  • Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz i dolewamy sok z cytryny.
  • Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 20-25 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.
👩‍⚕️ Właściwości zdrowotne

Najważniejsze właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu to działanie moczopędne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne, wzmacniające odporność. Łagodzą również stany zapalne powstające na skórze, działają oczyszczająco i uśmierzają ból głowy. Wykazują działanie rozkurczowe, pobudzają krążenie. To tylko kilka zalet tych pięknych maleńkich kwiatów. Widzicie, że warto przygotować go w domu i mięć pod ręką w razie potrzeby. Produkcja syropu w domowych warunkach jest bardzo prosta i nieskomplikowana. Trzeba tylko wybrać się na spacer w celu pozyskania odpowiednich kwiatów.

🛍️ Zbiór kwiatów

Jak już wspomniałam, kwiaty można zbierać od czerwca do lipca, choć bywają lata, kiedy bez zaczyna kwitnąć już w maju. Kwiaty zbieramy suchą porą, baldachy powinny być rozwinięte, oczywiście bez mszyc i innych robaków. W tym celu po zebraniu kwiatów rozkładamy je na stole lub podłodze wyłożonej obrusem, prześcieradłem albo kartkami. Pozostawiamy je na około godzinę, aby robaczki opuściły dotychczasowe miejsce zamieszkania. Zrywając kwiaty, zwróćmy uwagę, aby nie zerwać wszystkich kwiatów z jednego krzaka. Może to osłabić roślinę, a na pewno pozbawi to nas możliwości zebrania w późniejszym czasie owoców. Z kwiatami postępujcie ostrożnie, aby nie strącać cennego pyłku. Kwiaty, które wylądują w garnku lub słoju, należy jeszcze odciąć od łodyżek, które zawierają gorycz, a tej nie chcemy w naszym syropie.

🥄 Dawkowanie

Kiedy dopadnie nas przeziębienie lub grypa zaleca się podanie maksymalnie 4 łyżeczek dziennie. Syrop ma właściwości wykrztuśne, dlatego też syropu nie powinno się pić tuż przed snem. W razie wątpliwości skonsultujcie się z lekarzem lub farmaceutą.

🌼 Suszenie kwiatów

Czarny bez daje nam wiele możliwości wykorzystania jego kwiatów, poza napojem i syropem możemy pozyskać kwiaty na herbatkę. Po zebraniu kwiatów należy je ususzyć. W tym celu należy związać baldachy w nieduże pęczki powiesić w zacienionym suchy ale ciepłym miejscu i całkowicie wysuszyć. Następnie staramy się oberwać tylko suche kwiatki bez grubych łodyżek, przekładamy je do szczelnych puszek lub słoików.

☕ Herbatka z suszu

Do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę suszu, zalewamy gorącą wodą, zaparzamy 5-7 minut. Następnie odcedzamy i herbata jest gotowa do picia, można podać ją z cytryną lub miodem.

  • Zdjęcie - Syrop z kwiatu czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNapój z kwiatu czarnego bzu
  • Zdjęcie - Syrop z kwiatu czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSyrop z sosny na miodzie
  • Zdjęcie - Syrop z kwiatu czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSyrop z pędów sosny II
  • Zdjęcie - Syrop z kwiatu czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNalewka z pędów sosny z odzysku
📖 Przepis Zdjęcie - Syrop z kwiatu czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Print Syrop z kwiatu czarnego bzu Leczniczy syrop na przeziębienie i smaczny dodatek do dań słodkich Course NapojeCuisine Polska Author Anna Ingredients
  • 600 g kwiatu czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1600 ml wody
  • 2 duże cytryny
Instructions
  • Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
  • Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów. Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
  • Przed końcowym etapem: Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby była miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
  • Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz i dolewamy sok z cytryny.
  • Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 20-25 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.Życzę smacznego i na zdrowie!
Zdjęcie - Syrop z kwiatu czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSyrop z kwiatu czarnego bzu

Artykuł Syrop z kwiatu czarnego bzu pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grillowany kurczak w sosie teriyaki

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Mars + film
2

Ciasto Mars + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym
1

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pudding chia z bananem i mango
2

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
2

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym
1

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser z malinami
1

Deser z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Owsianka z bananem i jagodami
1

Owsianka z bananem i jagodami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy