Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności!

Zdjęcie - Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szare niebo, szare ulice, szare ślady śniegu…Zszarzałe drzewa i resztki trawy. Coraz więcej ludzi w maskach.
Świat utonął w szarości. Przypomina mi film science fiction, w którym wszystko było pokryte szarym pyłem – czyżby wizja zaczynała się realizować? Ratunku!
Stosy choinek na każdym rogu ulicy przypominają jednak, że czekamy na najważniejsze święta w roku. Tak samo tłumy w sklepach i tabuny aut na ulicach. Przygotowujemy się w szarości i tłoku…
Uciekam od tej codzienności wydobywając z siebie pokłady spokoju. Stawiam kwiaty w całym domu, miodowe świece i pachnące pomarańcze. Niedługo zabłysną lampki na choince. Stopniowo odhaczam kolejny punkt z mojego przedświątecznego planu. I smakuję ten wyborny łososiowy ‚keks’. Pochwała powolności!

Zdjęcie - Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

‚Keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami

200 g wędzonego łososia jurajskiego
200 g mąki białej orkiszowej bio
50 ml oliwy
1 łyżka klarowanego masła
100 g białej części pora
1/2 pęczka natki pietruszki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
100 g dojrzałego cheddara
150 ml owczego jogurtu ( lub krowiego naturalnego)
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka pokruszonych migdałów

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, estragon i czosnek niedźwiedzi. Łososia kroimy na kawałki. Natkę siekamy. Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny i jajka.
Białą część pora siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstawiamy z ognia.
Do mąki dodajemy masę jajeczną z dodatkami, stopniowo jogurt i delikatnie mieszamy. Dodajemy ser i łososia, doprawiamy niewielka ilością soli( Łosoś wędzony jest słony!) i pieprzu, i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy migdałami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Keks kroimy po wystudzeniu. Podajemy z sosem chrzanowym, koperkowym lub sam.

Przepisy z tych kategorii

Kostka pijak

Kostka pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy drożdżowe z jabłkami
1

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Puszyste ciasto z mandarynkami

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pączki z pieczonym topinamburem. Kochać siebie…
2

Pączki z pieczonym topinambure…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto knoppers na herbatnikach
2

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym

Bezglutenowy wegański jagielni…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pasta z żółtej soczewicy z orzechami, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
2

Pasta z żółtej soczewicy z orz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Chrupiące gofry z serem i bazyliowym pesto

Chrupiące gofry z serem i bazy…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto jeżyki
2

Ciasto jeżyki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Najlepsze brownie z orzechami

Najlepsze brownie z orzechami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Orzechowe podpłomyki

Orzechowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb