Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności!

Zdjęcie - Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szare niebo, szare ulice, szare ślady śniegu…Zszarzałe drzewa i resztki trawy. Coraz więcej ludzi w maskach.
Świat utonął w szarości. Przypomina mi film science fiction, w którym wszystko było pokryte szarym pyłem – czyżby wizja zaczynała się realizować? Ratunku!
Stosy choinek na każdym rogu ulicy przypominają jednak, że czekamy na najważniejsze święta w roku. Tak samo tłumy w sklepach i tabuny aut na ulicach. Przygotowujemy się w szarości i tłoku…
Uciekam od tej codzienności wydobywając z siebie pokłady spokoju. Stawiam kwiaty w całym domu, miodowe świece i pachnące pomarańcze. Niedługo zabłysną lampki na choince. Stopniowo odhaczam kolejny punkt z mojego przedświątecznego planu. I smakuję ten wyborny łososiowy ‚keks’. Pochwała powolności!

Zdjęcie - Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

‚Keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami

200 g wędzonego łososia jurajskiego
200 g mąki białej orkiszowej bio
50 ml oliwy
1 łyżka klarowanego masła
100 g białej części pora
1/2 pęczka natki pietruszki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
100 g dojrzałego cheddara
150 ml owczego jogurtu ( lub krowiego naturalnego)
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka pokruszonych migdałów

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, estragon i czosnek niedźwiedzi. Łososia kroimy na kawałki. Natkę siekamy. Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny i jajka.
Białą część pora siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstawiamy z ognia.
Do mąki dodajemy masę jajeczną z dodatkami, stopniowo jogurt i delikatnie mieszamy. Dodajemy ser i łososia, doprawiamy niewielka ilością soli( Łosoś wędzony jest słony!) i pieprzu, i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy migdałami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Keks kroimy po wystudzeniu. Podajemy z sosem chrzanowym, koperkowym lub sam.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciastka z masą daktylowo-żurawinową

Fit ciastka z masą daktylowo-ż…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Paleo placuszki migdałowe z truskawkami (wegańskie, bezglutenowe, keto, bez mąki, bez cukru)

Paleo placuszki migdałowe z tr…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasto Kinder

Ciasto Kinder

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Migdałowe placuszki z truskawkami

Migdałowe placuszki z truskawk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z kuskusem, burakami i fetą
1

Sałatka z kuskusem, burakami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałata Cezar. Historia najsłynniejszej sałaty świata!

Sałata Cezar. Historia najsłyn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Macher Malaikari. Fragment…
1

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Mach…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami