Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności!

Zdjęcie - Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szare niebo, szare ulice, szare ślady śniegu…Zszarzałe drzewa i resztki trawy. Coraz więcej ludzi w maskach.
Świat utonął w szarości. Przypomina mi film science fiction, w którym wszystko było pokryte szarym pyłem – czyżby wizja zaczynała się realizować? Ratunku!
Stosy choinek na każdym rogu ulicy przypominają jednak, że czekamy na najważniejsze święta w roku. Tak samo tłumy w sklepach i tabuny aut na ulicach. Przygotowujemy się w szarości i tłoku…
Uciekam od tej codzienności wydobywając z siebie pokłady spokoju. Stawiam kwiaty w całym domu, miodowe świece i pachnące pomarańcze. Niedługo zabłysną lampki na choince. Stopniowo odhaczam kolejny punkt z mojego przedświątecznego planu. I smakuję ten wyborny łososiowy ‚keks’. Pochwała powolności!

Zdjęcie - Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

‚Keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami

200 g wędzonego łososia jurajskiego
200 g mąki białej orkiszowej bio
50 ml oliwy
1 łyżka klarowanego masła
100 g białej części pora
1/2 pęczka natki pietruszki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
100 g dojrzałego cheddara
150 ml owczego jogurtu ( lub krowiego naturalnego)
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka pokruszonych migdałów

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, estragon i czosnek niedźwiedzi. Łososia kroimy na kawałki. Natkę siekamy. Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny i jajka.
Białą część pora siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstawiamy z ognia.
Do mąki dodajemy masę jajeczną z dodatkami, stopniowo jogurt i delikatnie mieszamy. Dodajemy ser i łososia, doprawiamy niewielka ilością soli( Łosoś wędzony jest słony!) i pieprzu, i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy migdałami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Keks kroimy po wystudzeniu. Podajemy z sosem chrzanowym, koperkowym lub sam.

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi
3

Piernikowe tiramisu z powidłam…

food² food²
Food Square

Pierogi makówki

Pierogi makówki

food² food²
Food Square

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego
1

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gefilte fisz - pulpeciki z karpia w galarecie

Gefilte fisz - pulpeciki z kar…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M

Marmolada z selera naciowego.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z karmelem i popcornem
2

Sernik z karmelem i popcornem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocne ciasteczka
1

Wielkanocne ciasteczka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Żytni chleb marchewkowy

Żytni chleb marchewkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb maślany

Chleb maślany

Beti Beti
kruche babeczki

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim