Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki
Wszyscy w około pierniczą i pierniczkują, ja się póki co opierałam, ale nie ma to tamto... nastał i u mnie czas świątecznych pierniczków. Mój przepis to opcja pierniczki last minute. Można je zrobić nawet w dzień przed Wigilią bo nie muszą leżakować.

Świąteczne pierniczki
  • 350g masła
  • 500g cukru
  • 900g mąki
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki (zmielone ok 1,5 łyżki)
Zdjęcie - świąteczne pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZawsze robię je z połowy porcji albo połowę ciasta zamrażam na później.
W misce dokładnie wymieszać masło, cukier, miód i przyprawy. Proszek wymieszać z połową przesianej mąki i wymieszać z masą. Dosypywać resztę mąki w trakcie zagniatania ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, wykrawać ciasteczka w fantazyjne wzory i piec ok 5-6 minut w 200 stopniach.

Ostatnio stałam się posiadaczką cudownej foremki śnieżynki firmy Wilton. Jak każdy cukiernik amator wie, Wiltonowi można zaufać. Nie zawiodłam się też i tym razem. Foremka pięknie docina, jest dosyć wysoka, więc nie tylko ciasteczka można nią wycinać. Ja mam plan na kilka innych zastosowań. Miękka obwódka idealna do ciasteczkowania z maluchami.

Zdjęcie - świąteczne pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
a tak w ogóle to mamy dzisiaj czwartą rocznicę ślubu, ale ten czas leci....

Kategorie przepisów