Surówka z kapusty z czarnuszką

Surówka z kapusty z czarnuszką
Zdjęcie - Surówka z kapusty z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
  • 400 g białej kapusty
  • 100 g marchwi
  • 75 g cebuli
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie 1 szczypta cukru
Zdjęcie - Surówka z kapusty z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Kapustę poszatkuj dość cienko. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w pióra.

Zdjęcie - Surówka z kapusty z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Jogurt wymieszaj z olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj szczyptę cukru, jeśli lubisz.

Zdjęcie - Surówka z kapusty z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Polej przygotowane warzywa sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, by smaki się połączyły i dopiero podawaj.

Zdjęcie - Surówka z kapusty z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Surówka z kapusty z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów