Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Kotlety schabowe duszone z ceb…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty
2

Pieczeń ze schabu z miodowo –…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Żurek babci Marty
2

Żurek babci Marty

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Placuszki z zielonego groszku

Placuszki z zielonego groszku

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie
1

Roladki drobiowe ze szpinakiem…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierś indycza faszerowana morelami i śliwką
1

Pierś indycza faszerowana more…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Tortilla de patatas
1

Tortilla de patatas

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kotleciki jajeczne z suszonymi pomidorami i koperkiem
1

Kotleciki jajeczne z suszonymi…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto babci Helenki
1

Ciasto babci Helenki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Tortilla z chorizo i batatem

Tortilla z chorizo i batatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Tort bezowy

Tort bezowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułczane knedle

Bułczane knedle

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu