Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo
Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 cebule
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • ½ litra zakwasu na żur
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • garść listków świeżego majeranku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem.


Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut.


Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów