Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)

Melon z szynką parmeńską (Pros…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami

Grillowany schab przekładany w…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
1

Szparagi zapiekane z szynką pa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kotlety mielone z botwinką
1

Kotlety mielone z botwinką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Mini tarty z ciasta kruchego

Mini tarty z ciasta kruchego

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z sosem majonezowo-musztardowym

Prosta sałatka z ziemniaków, j…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka
1

Smażona, panierowana parmezane…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką

Ciasto z marchewki i buraków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą

Smażona, marynowana pierś z in…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami

Smażone podudzia z kurczaka z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim