Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
2

Kruche ciasto z morelami i pia…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Ciasto grysikowe z czerwoną po…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z jagodami, budyniem i bezą

Tarta z jagodami, budyniem i b…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bezy z kremem

Bezy z kremem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Przepisy z tych kategorii

Soczysta pieczeń z indyczego udźca

Soczysta pieczeń z indyczego u…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Biały barszcz na jogurcie

Biały barszcz na jogurcie

figmara figmara
figowe smaki

Zakwas na biały barszcz
1

Zakwas na biały barszcz

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką
1

Pieczeń z mięsa mielonego z po…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zakwas gryczany na żurek

Zakwas gryczany na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu
1

Zupa – krem z białych warzyw i…

napiecyku napiecyku
napiecyku