Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z mąki kokosowej z masłem orzechowym (bez glutenu i bez cukru)

Placuszki z mąki kokosowej z m…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka z chorizo, cukinią i…

Dzi Dzi
karmelowy

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami
1

Omlet z piekarnika z jagodami…

Dzi Dzi
karmelowy

Kruche ciasto z malinami i pianką
1

Kruche ciasto z malinami i pia…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tort migdałowy z malinami i mango

Tort migdałowy z malinami i ma…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chruściki
1

Chruściki "pierogowe"

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Chowder ze słodką kukurydzą i kalafiorem

Chowder ze słodką kukurydzą i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty
2

Pieczeń ze schabu z miodowo –…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Słodko-słona sałatka z batatem

Słodko-słona sałatka z batatem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami

Makaron w sosie z wieprzowiną…

Dzi Dzi
karmelowy

Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami
1

Gyros z polędwiczki wieprzowej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert

Tarta z ciasta francuskiego z…

Beti Beti
kruche babeczki