Smażone kopytka ziemniaczane z pesto

Smażone kopytka ziemniaczane z pesto
Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone kopytka ziemniaczane z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na kopytka:
  • 500 g ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
na pesto:
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 saszetki oleju Kujawski z bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • 1 saszetka oleju Kujawski z bazylią
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy (przez ok. 25 min.), odlewamy wodę z garnka i stawiamy go na chwilę na ogniu, aby ziemniaki delikatnie się osuszyły.


Pesto:

Orzeszki podprażamy na suchej patelni. Listki bazylii odrywamy od łodyżek, po czym umieszczamy je z pozostałymi składnikami w moździerzu lub blenderze i ucieramy na pastę. Dolewamy olej Kujawski z ziołami i ucieramy do uzyskania pożądanej konsystencji.


Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Składniki łączymy dłońmi. Z gotowego ciasta tworzymy rulon - rolujemy go na blacie lekko podsypanym mąką. Następnie kroimy nożem w ukośne kopytka. Gotujemy kopytka w osolonym wrzątku przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię, po czym odcedzamy.


Saszetkę oleju Kujawskiego z bazylią rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kopytka i rumienimy. Do kopytek dodajemy pesto i mieszamy. Po rozłożeniu potrawy na talerze posypujemy ją parmezanem.


Porada:

Aby dodać odpowiednią ilość mąki, ubijamy ziemniaki w misce na płasko i dzielimy nożem na 4 porcje. Jedną z porcji wyjmujemy, w puste miejsce nasypujemy mąki i mieszamy wszystko razem. Mąka powinna stanowić ¼ ilości ziemniaków.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów